Питер Сунде беше ѕвезда на последната конференција за интернет активизам Engage.mk. Иако е познат како основач на контроверзниот и најпознат торент сајт Pirate Bay, сепак тој е и посветен интернет аквитист. Неговите говори секогаш се интересни, бидејќи секогаш има радикални идеи за како општествениот систем треба да се смени, пред се преку користење на технологијата […]

Прочитај повеќе

„Ние сакаме општество на слободни луѓе, тие сакаат збирштина безрбетници. И тука – нема компромис!“ – Никола Младенов Да сакате да бидете слободни или да ја знаете вистината? За жал во Македонија ги немате ни двете. Затоа четвртата конференција за интернет активизам Engage.mk на Радио МОФ, се случи во право време, помеѓу сите бомби, протести, […]

Прочитај повеќе

Интернет активистите Anonymous и хакерската група LulzSec заедно најавија дека ќе стартуваат кампања во три фази против PayPal, и eBay, со цел да се одмаздат за апсењата на десетина свои членови. Апсењата беа поттикнати од PayPal кои доставија листа од 1.000 IP адреси до FBI за луѓе кои го напаѓаа сајтот минатата година како знак […]

Прочитај повеќе

Кога пред некој ден беа уапсени 16 осомничени членови на Anonymous поради пробивања на финансиски сајтови, заменик помошник директорот на американското Федерално биро, Стив Чабински излезе со изјава дека „сакаме да пратиме порака дека хаосот на Интернет не е прифатлив, дури и ако хакерите веруваат дека имаат социјални причини, не е прифатливо да се пробиваат […]

Прочитај повеќе

Интернет активиститот и поранешен вработен во Reddit, Арон Шварц, е обвинет за кражба на над 4 милиони научни и академски трудови преку нелегално користење на мрежата на Институтот за Технологија во Масачусетс, попознат како MIT. Арон Шварц преку мрежата на MIT „крадел“ документи од JSTOR, веб сајт кој функционира на претплата, а содржи над 1.000 […]

Прочитај повеќе

Група на black-hat хакери и интернет активисти Lulz Security на Twitter објави телефонски број преку кој може да се нарача срушување на некој сајт со нивниот Lulz Cannon, најверојатно модифицирана верзија на LOIC алатката за DDoS напади.

Прочитај повеќе