Поранешниот директор, а сега претседател на бордот во Google, Ерик Шмит, за време на сослушување од страна на американскиот Kомитет за анти-компетитивност изјави дека говорниот асистент на Apple, Siri, претставува сериозна закана за Google на пазарот за пребарување. Според Ерик Шмит, Apple има започнато сосема нов пристап кон технологијата за пребарување, напоменувајќи дека Siri е […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија покрена истрага за анти-компетитивност помеѓу Apple и Samsung, компании кои се вклучени во повеќе од 20 судски процеси во 10 држави, тужејќи се за прекршување на патенти, со цел да открие дали овие компании ги прекршуваат европските закони. Европската Комисија има испратено барања до двете компании за информации поврзани со наметнување на стандардно […]

Прочитај повеќе

Google сe соочува со голем број на обвинувања поради злоупотребата на моќта која ја користи да ги промовира своите сервиси пред конкурентските. Овие обвинувања доаѓаат од различни сектори, како во САД така и во Европа. Најновото обвинување доаѓа од француската компанија Twenga, која планира да поднесе жалва до Европската Комисија во врска со неправедното рангирање […]

Прочитај повеќе