Ако сте разочарани што оваа година нема да може да ги слушате говорите на некои од лидерите од индустриите за развој на виде игри, визуелни ефекти и моделирање имаме добри вести за вас. Благодарение на напорите на организаторот M3Con сепак ќе се одржи, но онлајн. Првиот говор/стрим е веќе денес. Говорник е Лорен Корџин, кој […]

Прочитај повеќе

Gaus институтот и МАГДА (Македонска асоцијација за развој на видеоигри) ги покануваат сите заинтересирани да им се приклучат на проектот HIVE, чија цел е да подучат како од игра може да се креира бизнс. Настанот е закажан за 13 и 14-ти ноември, петок, во Факултетот за информатички и комуникациски технологии (ФИКТ) во Битола. Поканети се […]

Прочитај повеќе

3D Digit е интензивна, еднонеделна работилница за 3Д моделирање и анимација, закажана за периодот од 20 до 27 април оваа година. Работилницата е во организација на Студенскиот парламент на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), во соработка со реномираното македонско студио Fx3x и акселераторот NewMan’s Business. Можноста за учество на 3Д-работилница со луѓе […]

Прочитај повеќе

Најголемиот креатор на софтвер за 3Д моделирање, Autodesk, влегува во хардвер пазарот со цел да го револуционизира 3Д печатењето. Компанијата објави дека наскоро доаѓаат два нови производи под нивниот бренд отворена платформа – Spark и 3Д-принтер произведен од Autodesk. Spark ќе биде отворена софтверска платформа која ќе овозможи подоверливо и едноставно печатење на 3Д модели. […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) и студиото за визуелни ефекти Fx3x стартуваа соработка што ќе резултира со воведување на нови предмети во студиските програми на факултетот. „Соработката со индустријата е еден од главните приоритети за ФИНКИ. За таа цел направивме студиски програми кои продуцираат кадри кои ќе имаат доволно специјализирано практично знаење […]

Прочитај повеќе