Вештачката интелигенција носи многу интересни придобивки. Неодамна Стојанчо Туџарски на друштвените мрежи сподели дел можностите на имплементацијата на моделот на GPT-2 од Open AI кој го прилагоди за македонски јазик. Со промените вештачката интелигенција можеше да пишува поезија. Вештачка интелигенција која „пишува“ текстови, па дури и поезија не е новитет. Сепак она што е интересно […]

Прочитај повеќе

Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) од јануари 2012-та ќе започне да го користи најмоќниот кластер со високи перформанси во Македонија. Суперкомпјутерот, кој е во сопственост на Министерството за образование, а предаден на ФИНКИ да го управува, ќе можат да го користат сите истражувачи кои имаат потреби од пресметки со високи перформанси, или […]

Прочитај повеќе