The Document Foundation ја објави 4.1 верзијата на својот софтверски пакет, LibreOffice. Новата верзија доаѓа со неколку новитети и поправени 3.000 грешки. Покрај тоа што ова е најдобриот LibreOffice, од Document Foundation сметаат дека ова е најинтероперабилниот бесплатен и отворен пакет. Интероперабилноста игра голема улога, бидејќи најголем дел од пазарот го држи Microsoft со својот […]

Прочитај повеќе

Можеби најдобро би било да започнам со бројки за тоа колку би чинел целиот лиценциран софтвер и колкава би била казната доколку го користите нелегално. Сигурно и вие не сакате да размислувате за овие црни сценарија и давање пари, па затоа прочитајте ги алтернативите кои ви стојат на располагање и зачувајте ги парите што планирате […]

Прочитај повеќе

Document Фондацијата го најави својот најнов бесплатен Office Suit која е третата поголема итерација до сега. LibreOffice е развиван од волонтери хакери и искусни програмери и за време од 16 месеци, просечно 80 развивачи секој месец праќаат код, развивајки нови карактеристики правејки го LibreOffi сè уште помоќен. Некои од позначајните новитети што ќе ги забележите во […]

Прочитај повеќе

Сите лаптопи кои се користат од администрацијата на Европската Унија треба да користат слободен софтвер за едитирање на текстови, и препорачал градоначалникот на Минхен, Кристијан Уде, на комесарката за европската дигитална агенда, Нели Крус, пишува JoinUp, блогот на ЕУ. Според г. Уде, лаптопите на ЕУ треба да користат LibreOfice или OpenOffice. Овие два софтвери се […]

Прочитај повеќе

Сите оние дизајнерски и ИТ компании кои немаат голем буџет и не можат да си го дозволат луксузот каков што е сертифицираниот софтвер, можат слободно да се потпрат на можностите кои им ги нуди слободниот софтвер. Постојат навистина одлични бесплатни алтернативи кои би ги извршувале истите задачи што ги нудат и скапите софтвери. Во овој […]

Прочитај повеќе