Малициозниот софтвер Lojax e еден од најтешките за отстранување од компјутерите. Корисникот може да го преинсталира оперативниот систем, па дури и да го промени хард дискот, но сепак нема да го отстрани Lojax. Lojax е прва злоупотреба на Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), вели ESET, безбедносна компанија која го пронајде софтверот на компјутерот на жртвата. […]

Прочитај повеќе

Компанијата зад озлогласената заштита Denuvo стави крај на бугарската кракерска група Revolt откако поднесе тужба против лидерот на групата – Voksi. Со изненадувачка брзина, бугарските власти го згаснаа нивниот веб сајт и ги конфискуваа компјутерите на Voksi. „Конечно се случи, не можам да кажам дека не го очекував ова, Denuvo поднесе тужба против мене на […]

Прочитај повеќе

Членовите на контроверзната хакерска група LulzSec, која овој период во 2011-та година направи хаос низ Интернетот, се изјаснија пред судот во Лондон како виновни за пробивање на владини сајтови. Рајан Акројд, 26, Џејк Дејвис, 20, Мустафа-ал Басам, 18, и Рајан Клири, 21, добија затворски казни од една до три години, иако сите казни ќе бидат […]

Прочитај повеќе

Anonymous продолжува да спроведува правда низ целиот свет. Oвој пат мета на хакерската група беа изралеската служба за разoзнавање Мосад, изралеските одбранбени сили, како и израелската агенција за разознавање позната како Шабак или Шин Бет. Пред неколку дена Anonymous испрати закана до Израел, најавувајќи дека ќе нападне доколку продолжи со блокирањето на хуманитарната помош наменета […]

Прочитај повеќе

Хакерската група Anonymous се закани дека ќе открие идентитети на членови и подржувачи на мексиканскиот нарко-картел, како знак на одмазда за киднапирање на член од групата. Хакерската група веќе има хакнато веб сајт на поранешен член на мексиканската влада, обвинувајќи го за поврзаност со озогласениот нарко-картел Зета. Член на Anonymous, во видео обратено до нарко-картелот, […]

Прочитај повеќе