Nokia Devices & Services, патентите на Nokia и Nokia мапите сега се во сопственост на Microsoft. Цената која Microsoft ја исплати за аквизицијата на мобилниот оддел на Nokia е 5 милијарди долари. По извршувањето на зделката, на почетокот на 2014 година, 32.000 вработени на Nokia ќе се префрлат во Microsoft. Интересно, аквизацијата на поголемиот дел […]

Прочитај повеќе

Lumia 800 и Lumia 710 се првите телефони на Nokia кои работат на Windows Phone 7 оперативен систем, кој финската компанија го прифати како примарна платформа за своите идни уреди по влегувањето во соработка со Microsoft. Според директорот на Nokia, Стефен Елоп, овие нови WP7 телефони го претставуваат „повторното раѓање“ на компанијата. Nokia иако има […]

Прочитај повеќе