Baxter е индустриски робот, но за разлика од многу роботи Baxter комуницира со својот оператор. Со своите две раце Baxter ги разделува различните предмети. Боите одат во една корпа, а жицата во друга. Потврдата за добро завршената работа го расположува и насмевка се појавува на неговото дигитално лице, a коментар за грешка го засрамува. Baxter е првиот […]

Прочитај повеќе

Креаторот на програмскиот јазик Lisp и професор на Универзитетот Стенфорд, Џон МеКарти почина на 84 година. Г. Мекарти е познат како пионер во развојот на вештачката интелигенција. Всушност, тој го има и претставено овој термин во 1955 година. Tој го смислил терминот „вештачка интелигенција“ кога се обидувал да добие средства за истражување од фондацијата Rockefeller. […]

Прочитај повеќе