Споделувањето на видео е следнoто нешто, најави директорот на Instagram, Кевин Систром, на TechCrunch Disrupt во Пекинг, додавајќи дека „сакаме да одиме на нешто повеќе од само филтрирање на фотографии“. Instagram е популарна iPhone апликација за едитирање на фотографии и нивно споделување. Апликацијата има над 12 милиони активни корисници. Според г. Систром, визијата на Instagram […]

Прочитај повеќе

Во светот постојат голем број на интернет компании кои прават огромни приходи, вредат многу пари, а се стари само неколку месеци, или пак постојат неколку години, но дури во последните неколку месеци се имаат стекнато со огромна популарност и финансиска издржливост. Business Insider направи листа на највредните интернет компании кои во краток временски период имаат […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа Facebook, во наредните неколку месеци планира да имплементира фото филтери на својата мобилна апликација, директно копирајќи ја апликацијата за споделување фотографии Instagram. Со овој потег Facebook се надева дека ќе ги привлече љубителите на мобилни апликации за споделување фотографии. Според New York Times, новините кои треба да бидат претставени во мобилната верзија на […]

Прочитај повеќе

Instagram се појави во продавницата за апликации на Apple само пред девет месеци и денес е една од најпопуларните апликации кои се имаат појавено на iOS платформата. Апликацијата ви овозможува со вашиот iPhone, iPad и iPod Touch да сликате на многу лесен начин, да примените некој филтер, и готовите фотографии да ги споделите со вашите […]

Прочитај повеќе

Обожавам кога независните музичари ги користат можностите што ги нуди модерната технологија за промовирање на својата музика. До сега имам напишано за ваков вид на креативна промоција, за виралниот модел на промовирање на Kaiser Chiefs и за интерактивниот проект на Danger Mouse. Овојпат пишувам за британскиот бенд The Vaccines кој го следи овој тренд на […]

Прочитај повеќе

Facebook подготвува мобилна апликација за споделување на сите 6 милијарди фотографии кои се закачуваат месечно на мрежата, на која сега вкупно има над 100 милијарди фотографии. Со мобилните фотоапарати (читај: паметни телефони со 5+ мегапиксели камера) сликањето е една од поомилените активности на корисниците, а споделувањето е само еден клик од тука. Затоа Facebook ќе стартува своја мобилна апликација за да ги мотивира корисниците да споделуваат директно на мрежата.

Прочитај повеќе

Instagram за iPhone надмина 5 милиони корисници, односно 625.000 корисници по месец откако постои апликацијата. Преку стартапот во осумте месеци од кога е стартуван се има споделено 95 милиони фотографии, по 860.000 на ден. Aпликацијата за споделување и модифицирање на фотографии има по 1.25 милион корисници за секој вработен во Instagram, односно стартапот има само 4 вработени.

Прочитај повеќе