Ураганот Метју предизвика поплави во Хаити и САД. Граѓаните секако се најпогодени од оваа катастрофа, но и инфраструктурата на телеком операторите е погодена од поплавата. Еден од најголемите телеком оператори во САД, Verizon, објави дека за прв пат користи дронови за проверка на антените. Дроновите не само што овозможуваат да се провери антената, туку овозможуваат и […]

Прочитај повеќе

Голем број граѓани, воглавно поактивни корисници на друштвените медиуми Facebook и Twitter, веќе неколку дена по ред самоиницијативно се организираат за да помогнат на населението зафатено од поплавата и невремето кое го зафати Скопје, поточно скопските насeлби Сингелиќ, Стајковци и Црешево, во кое животот го изгубија повеќе од 20 лица. Активностите на овие загрижени граѓани се обединуваат под хаштагот […]

Прочитај повеќе

Организаторите на FloodHack се надеваат дека поговорката „Неопходноста е мајка на пронајдокот“ ќе се покажа како вистинита. Хакатонот ќе се одржи во Белград на 14 и 15 јуни и како што наговестува името, целта му е изработка на апликации кои ќе помогнат за санирање на последиците од поплавите кои го зафатија Балканот. Организаторите на хакатонот […]

Прочитај повеќе

Граѓаните на Србија кои беа зафатени со страотните поплави ќе добијат бесплатен интернет и повици за да можат полесно да комуницират со најблиските преку Facebook и Twitter, да се координираат околу спасувањето на тоа што им остана, како и да дознаат повеќе за донациите соберени од целиот свет. Може треба да се очекува сличен гест […]

Прочитај повеќе

Mоменталната поплава која ја има зафатено оваа држава ќе влијае на компјутерските производители и на технолошките гиганти како Apple, Hewllet-Packard, Dell, Intel и други. Поплавите во Тајланд, која е втората држава во светот во производство на хард дискови, веќе имаат зафатено една третина од вкупното производство што изнесува повеќе од 120 милиони хард дискови годишно. […]

Прочитај повеќе