Педофили преку скриени Facebook групи разменуваат слики со детска порнографија. Тајноста им е овозможена преку опции за приватност на групите кои оневозможуваат некој однадвор да ги види сликите и останатата содржина. „Истрагата на BBC откри повеќе скриени групи креирани од луѓе со сексуален интерес за деца, вклучувајќи и некои администрирани од осудени педофили…“, вели BBC. […]

Прочитај повеќе

Друштвените мрежи ги набљудуваат четовите на корисници и доколку најдат криминална активност и јавуваат на полицијата, се вели во извештај на Reuters. Секако се работи за набљудување во САД, но локацијата не треба да ограничува, посебно не на друштвените мрежи кои се далеку поподготвени за набљудување на корисничките активности отколку што мислевме. Reuters го отвара […]

Прочитај повеќе

За да се спречи педофилијата и злоупотребата на децата, Министерството за труд и социјална политика одлучи јавно да објави посебен регистар за лица осудени за кривични дела за сексуална злоупотреба на деца. Регистарот, кој е одобрен со Закон, ќе се појави во наредниве три месеци. „По ова досега осудените 68 лица за ова кривично дело […]

Прочитај повеќе

Законот за посебен регистар на лица осудени за педофилија изработен од Министерството за труд и социјална политика е влезен во собраниска процедура и доколку биде изгласан ќе им дозволи на властите да ги објават имињата на осудените за сексуална злоупотреба на малолетни лица на Интернет. Идејата зад предлогот е листата со имиња да служи како […]

Прочитај повеќе

Хакерската група Anonymous ја засили својата кампања против интернет педофилијата, така што ги примамува оние што сакаат да посетуваат нелегални сајтови со детска порнографија да пристапат на сервис кој ќе ги идентификува нивните IP адреси, и со тоа ќе можат да се идентификуваат и лоцираат. Според Anonymous, на сајтовите како што се Hard Candy и […]

Прочитај повеќе

Интернет активистите Аnonymous срушија 40 сајтови кои се поврзани со детската порнографија и објавија 1.500 имиња на луѓе кои го користеле сајтот Lolita City кој, според Anonymous, содржел педофилска содржина од 100 гигабајти. Во препознатливиот стил на Anonymous овие срушувања на сајтови се дел од „Оperation Darknet” што е акција за напаѓање на педофилите кои […]

Прочитај повеќе