Најпознатиот производител на поврзани уреди Nest, претстави нова камера Nest Outdoor Camera, наменета за работа во дворот и за заштита од домот од продавници пред тие да влезат внатре. Ова е прва безбедносна камера и втора камера која ја презентира Nest, по купувањето на Dropcam. Nest презентираше камера во 2015 година со вградени сензори, аларми на […]

Прочитај повеќе

Интернет на нештата е следниот голем чекор за паметните уреди, фрижидери и кафемати поврзани на интернет, плаќање со мобилни уреди и регулација на температурата на климата преку интернет, се само дел од примерите од оваа технолошка револуција. Иако сеуште овие уреди не се премногу застапени или искомерцијализирани, проекти како Gecko, кои ја започнуваат транзицијата се […]

Прочитај повеќе

Потпретседателот на Intel Architecture Group, Кирк Скауген вели дека до крајот на 2015-та година ќе видиме 15 милијарди уреди кои ќе се меѓусeбно поврзани преку Интернет. Тука не се мисли само на таблет или десктоп компјутери и мобилни, туку на автомобили и домашни уреди поврзани на Интернет кои комуницираат меѓу себе. „Заедно со 2.5 милијарди […]

Прочитај повеќе