„Интернет на се“ има потенцијал за огромен напредок и развој во годините пред нас. Според анализата на Cisco, „Интернетот на се“ има потенцијал чија вредност се проценува на 19 билиони долари, а до 2020 година се проценува дека комбинирано ќе бидат поврзани 50 милијарди уреди и луѓе. Од 19 билиони евра само 5 отпаѓаат на […]

Прочитај повеќе

Која е следната фаза во развојот на апликации и што треба да очекуваме? Oва беше првото прашање на првата конференција за мобилни технологии, MobileFirstМК. Панелот кој требаше да ја предвиди иднината беше составен од Лука Абрус од хрватското студио Five Minutes; Александра Христов, веб дизајнер во Netcetera; Дарко Булдиоски од New Media MK; и Хајан […]

Прочитај повеќе

Предвидувањата велат дека за шест години од сега само во САД дури 50 отсто од домовите кои имаат широкопојасен интернет ќе поседуваат паметни уреди поврзани на Интернет. Па, доколку се размислувате околу нова професионална кариера, тогаш започнете да учите за „Интернетот на нештата“ на кој ќе му треба милиони девелопери до 2020 година. Истражувањето на […]

Прочитај повеќе

Потпретседателот на Intel Architecture Group, Кирк Скауген вели дека до крајот на 2015-та година ќе видиме 15 милијарди уреди кои ќе се меѓусeбно поврзани преку Интернет. Тука не се мисли само на таблет или десктоп компјутери и мобилни, туку на автомобили и домашни уреди поврзани на Интернет кои комуницираат меѓу себе. „Заедно со 2.5 милијарди […]

Прочитај повеќе