Визуелни ефекти, анимација, постпродукција. Ова се едни од највозбудливите и најбарани професии во последниве години, а кај нас за најдокажани важат FX3X, компанија која во своето 20 годишно работење успеа да стане незаменлив дел од групата компании кои работат на визуелни ефекти за најголемите и најскапи филмски блокбастери како Transformers, Star Wars, Aquaman, Guardians of the galaxy, Mission Impossible, […]

Прочитај повеќе

Сакаме да слушаме успешни македонски приказни и секогаш кога ја имаме можноста, истите сакаме да ви ги пренесеме и на вас. Ја имавме можноста да го запознаеме Горан Коцов, македонец кој живее во Сингапур и работи во Industrial Light and Magic, студио за анимација и VFX основано од Џорџ Лукас и дел од филмската продукциска […]

Прочитај повеќе

Погледнете го краткиот документарец на BBC за тоа како се снимаше Warcraft the Movie, и како беа направени амбициозните визуелни ефекти.

Прочитај повеќе

Погледнете како се креира магичниот свет на едно од најпопуларните ТВ шоуа во моментов, Game of Thrones.

Прочитај повеќе

Game of Thrones e eдна од оние ретки ТВ серии во кој фантастичниот свет има неверојатна сценографија, преполна со џинови, зомбија и змејови. Ќе се обложиме дека додека ја гледате серијата, воопшто не ги забележувате специјалните ефекти и трудот кој е вложен за да се креираат тие сцени толку совршено. Но, доколку сакате да ѕирнете […]

Прочитај повеќе

Приказната за Fx3x е една од тие успешни приказни на која може само да и се восхитувате. Инспирирани од визуелните ефекти на Terminator 2 во 1991 година, Кристијан Даниловски и Миливоје Ѓорѓевиќ – Мишко стартуваат компанијата за анимација и визуелни ефекти. Дваесет години подоцна, Fx3x зад себе има неверојатни достигнувања – номининација за EMMY за […]

Прочитај повеќе