Strainprint е систем коj на своите корисници ќе им помогне за поефикасно користење на канабис во медицински цели. Сервисот овозможува избор и следење не само на методите и дозирањето, туку и на типот на канабис кој е најдобар за корисникот. Апликацијата е дело на хрватскиот софтверски стартап Agilno. Сервисот овозможува избор од 2.500 медицински потврдени врсти […]

Прочитај повеќе

„Cancer Moonshot“ е проект на владата на САД со кој се обидуваат да пронајдат лек за ракот. Од неодамна дел од овој проeкт е белградско-бостонскиот стартап Seven Bridges. Влезот на Seven Bridges во овој проект е откако владата на САД реши да ги обедини сите компании ширум светот од различни области кои работат на пронаоѓање […]

Прочитај повеќе

Сите сме киборзи! Без разлика што делови од машини не ни се вградени во органите, паметните телефони, неорганска кожа која не заштитува и текст наместо глас прави да бидеме поповрзани со технологијата од порано, вели Verge. Дека полека стануваме зависни од машините најдобро се покажува во работата на тим на „биохакери“ кој работи на замена […]

Прочитај повеќе

Google откри на Wall Street Journal Digital конференцијата дека во својата Х-лабораторијата работи на нанотехнологија која во комбинација со преносен компјутер ќе го детектира ракот одвнатре. Засега проектот е во рана фаза и се работи на проверка дали мали честички „магнетизирани“ со антитела можат да ја детектираат и нападнат болеста во почетен стадиум. Овие честички […]

Прочитај повеќе

Данското здружение за рак откри дека мобилните телефони не предизвикуваат рак. Ова откритие е резултат на студијата која здружението ја има извршено врз 350.000 мобилни претплатници во рок од 18 години. Оваа студија е всушност надополнување на постара студија од 2007 година. Официјалната студија, објавена во британскиот медицински журнал, открива дека не постои поврзаност помеѓу […]

Прочитај повеќе

Во интересно интервју за Daily Mail, основачот и поранешен директор на Microsoft, и вториот најбогат човек во светот, Бил Гејтс откри неколку интересни факти за својот приватен живот – како кога неговите деца сакаат да се шегуваат со него му го пејат хитот „Милијардер“, а исто така му ја пуштале и Лејди Гага, но не успеал да и ги научи песните. Г. Гејтс вели доколку има пожар во својот 100 милиони вреден дом, тој првин ќе побрза да го спаси бележникот на Леонардо да Винчи „Codex Leicester” кој го купил за 30 милиони долари.

Прочитај повеќе