Python е веројатно наједноставниот и најфлексибилниот програмски јазик кој е достапен. Ова е една од причините поради која ја презема улогата на Java како воведен програмски јазик. Ако ова не е доволно, Python е подготвен и за иднината. Токму флексибилноста е најголема причина за овој скок во популарноста.  Јазикот се користи за машинско учење, за […]

Прочитај повеќе

Google најави дека новиот програмски јазик Kotlin и официјално ќе биде поддржан на Android. Оваа најава доби и најгласен аплауз од публиката, додава TechCrunch. Kotlin е само проширување, а не и замена за Java и C++. Kotlin работи под Java Virtual Machine, што овозможува интероперабилност со постоечкиот код. Поради ова Kotilin е популарен јазик кај развивачите […]

Прочитај повеќе

Програмскиот јазик Swift на Apple сега е со отворен код. Tимот кој го креираше јазикот го објави кодот за компајлерот, јави 9to5Mac, со цел да им овозможат на програмерите и заедницата да придонесат кон надградување на јазикот. Искуството досега покажува дека отворањето на проектите овозможува позаинтересирана заедница и поголема доверба. Корисниците на Swift најверојатно можат […]

Прочитај повеќе

Python е најпопуларниот програмски јазик за вовед во програмирањето на универзитети во САД. Python е омилен на 8 од 10 најпрестижни оддели за компјутерски науки, или на 27 од 39-те најпрестижни универзитети како воведен јазик за програмирање, јавува CACM. Се започна пред три години кога MIT и UC Berkeley воведите во програмирање го заменија со […]

Прочитај повеќе

Apple објави дека го развиле наследникот на програмскиот јазик Objective-C, нов јазик наречен Swift. Новиот програмски јазик не само што ќе го направи кодирањето поедноставно, туку и апликациите ќе бидат побрзи и постабилни. Според најавите, на Swift лесно ќе се прилагодат сите кои имаат искуство со C и Objective-C. Освен ова програмерите ќе можат во […]

Прочитај повеќе

Microsoft го претстави TypeScript, нов програмски јазик базиран на JavaScript. Изворниот код е лиценциран под Apache 2.0, а заедно со упатства, разни туторијали и примери може да го предземете од Codeplex. TypeScript има иста синтакса како JavaScript, но додава видови (types), класи, модули за JavaScript и „статичко внесување на текст“ кое би требало да го […]

Прочитај повеќе

Оracle нема да добие оштета од една милијарди долари бидејќи судот од Калифорнија пресуди во корист на Google, велејќи дека API-јата на програмскиот јазик Java кои ги користеше Google за Android не можат да се заштитат со авторски права. Oracle во својата тужба вели дека Google морал да плати лиценца за користење на Java API-ја. […]

Прочитај повеќе

Програмскиот јазик со слободен код Go, кој Google го развиваше од 2007-ма година, го претстави официјално во 2009-та и до сега го тестираше интерно во компанијата, сега е достапен за Linux, FreeBSD, Mac OS X и, „возбудени сме да најавиме“, и за Windows. „Ја претставуваме првата верзија на програмскиот јазик Go, или на кратко Go […]

Прочитај повеќе

Codify е интересна апликација за iPad за пишување на софтвер, односно за кодирање на игри, софтвер за музика и други симулации, зависно од тоа што ве интересира. Codify е креирана во програмскиот јазик

Прочитај повеќе

Google претстави нова програмерска платформа за поедноставно и поефикасно програмирање на веб апликации. Dart би требало да биде лесен за учење, но и моќен за креирање апликации за модерни веб прелистувачи и мобилни платформи. „Dart е наменет за широк спектар на развојни сценарија: од проекти за еден човек без многу структура до големи проекти на […]

Прочитај повеќе

Go е експериментален, програмски јазик со слободен изворен код базиран на C++ со елементи на Python. Според Google, со овој програмски јазик ќе се поедностави програмирањето без да се изгуби во преформансите на апликациите. „Се почесто има бунтовни реакции против проблематичните системи како тие на Java и C++, што ги тера луѓето да користат динамични […]

Прочитај повеќе