Во 1843 година немало компјутери, но тоа не ја спречило талентираната математичарка Ада Лавлејс да биде препознаена како прв програмер. Ада Лавлејс е идеен креатор на првиот компјутер. Компјутерот не само што можел да прави пресметки, туку и да креира алгербарски модели. За жал, овој компјутер никогаш не е направен, но Лавлејс е првиот човек […]

Прочитај повеќе

Математика е еден од најважните предмети во модерното општество. Речиси и да не постои наука за која не ви е потребно барем основно познавање на математика. Сепак, за дел од учениците овој предмет и не е омилен. Поради ова, една компанија од Австралија, Mathspace, основата од говорникот Мохамад Џабара, им плаќа на учениците за домашните […]

Прочитај повеќе

Математиката можеби не може да дискриминира, нo погрешно внесени податоци креираат погрешни резултати од алгоритмите. Кети Онил авторот на „Weapons of Math Destruction“ објаснува како погрешните влезни податоци водат до погрешни заклучоци. Токму погрешните влезни податоци водат до повеќе уапсени афроамериканци и подолги казни за нив, иако не постои реална основа за ова. За многу […]

Прочитај повеќе

CocoBoard и MickeysJuniorMathMK се две едукативни игри, направени од Милан Димовски, кои се наменети за најмалите корисници. Првата апликација, CocoBoard наликува на старите мозаик играчки кои овозможуваат најмладите да се забавуваат притоа креирајќи мозаик од бои. Апликацијата од лева страна доаѓа со палета од седум бои кои ќе ги употребува, а по креирањето на „мозаикот“ […]

Прочитај повеќе

Хрватската апликација PhotoMath од PhotoPay го надмина Facebook Messenger на американскиот App Store на Apple, и уште поимпресивно, стана најпопуларната бесплатна апликација на американскиот App Store, јави Netokracija. Дел од популарноста на апликацијата секако се должи и на тоа што беше дел од стартап натпреварувањето TechCrunch Disrupt кој се одржа во Лондон, и за неа […]

Прочитај повеќе

Математиката има клучна улуга насекаде, но никој од нас најверојатно не ја препознава кога ја гледа на телевизија. Собирање, множење, тригонометрија и геометрија и уште цел куп математички операции, имаат своја улога во креирањето на цртаните филмови на Pixar. Поместување, ротирање, зголемување на карактерите, па и нивно рафинирање во сите овие сегменти на анимацијата Pixar […]

Прочитај повеќе

Pocket Formulas за Android e македонска апликација чија задача е да го олесни учењето и пишувањето домашно по математика. Апликацијата е направена од Лазар Николов, кој вели дека прво ја направил за лична потреба, па потоа се реши да ја закачи на Google Play. Oва е негова прва апликација и затоа ќе остане бесплатна, но […]

Прочитај повеќе

Освен што предизвикуваат насилство (нели?), видео игрите можат да бидат огромно помагало во едукација на помалите корисници. Пример за тоа се  неколку професори од САД кои во сорабока со Valve ја користат Portal 2 за полесно да им ги објаснат математичките дисциплини на своите ученици, пишува CNET. Професорот Камерон Питман од Тенеси, кој и самиот […]

Прочитај повеќе

Наместо да отварате апликација за дигитрон или да го користите Google.com да ви пресмета нешто, можете да го искористите вашиот прелистувач, Chrome или Firefox, и javascript команда во барот за адреси на прелистувачите, без врска дали сте онлајн, да направите некои математички калкулации.

Прочитај повеќе