Siri наскоро ќе пристигне на macOS. Гласовниот асистент на Apple прво ќе пристигне на новата верзија на iMac Pro. Ова го открија двајца истражувачи, Џонатан Левин и Стив Трутон-смит. Looks like the iMac Pro's ARM coprocessor is arm64 🤔 Seems to handle the macOS boot & security process, as expected; iMac Pro lets Apple experiment with tighter […]

Прочитај повеќе

Siri отсега нема да го користи Bing како стандарден пребарувач. Наместо ова, за гласовниот асистент на Apple стандарден пребарувач сега ќе биде Google, јави TechCrunch. Промената е поради желбата на Apple за конзистентност на сите уреди, платформи и сервиси. Досега пребарувањето на Safari за macOS и за iOS беше преку Google. Промената се однесува за […]

Прочитај повеќе

Big-I е домашен робот и асистент кој освен што може да се програмира да извршува команди на сопствениците, може да се користи и како центар за паметен дом. Бројот на платформи кои го претвораат обичниот дом во паметен е сè поголем, а Siri, Google Home и Alexa, се само дел од уредите кои ќе му […]

Прочитај повеќе

Apple работи на сопствен „hub“ кој треба да биде конкуренција на Amazon Echo, но за почеток компанијата ќе го отвори гласовниот асистент Siri за девелоперите да го користат во своите апликации, јави Information. Уредот од Apple засега е во подалечна иднина, иако компанијата вели дека Siri звучник е во изработка уште пред почетокот на продажба […]

Прочитај повеќе

Повештите сопственици на iPhone ќе можат за само 150 долари самите да го автоматизираат својот дом. Проектот на Reddit корисникот Tommit, чие видео може да го погледнете подолу, покажува како може да се направи паметен дом само со мини-компјутерот Raspberry Pi и софтверот openHAB. Останатите пари се потрошени на паметни светилки кои се управуваат со […]

Прочитај повеќе

Напредокот на Siri, Google Now и Cortana ќе предизвика потреба од реорганизирање на Интернет, вели Џејсон Марс. креатор на Sirius, гласовен асистент со отворен код. Целта на Sirius е бесплатен и квалитетен гласовен асистент кој ќе демонстрира дека денешниот Интернет не е подготвен за гласовни команди. Станува збор пред се за компјутерските центри кои ќе […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft размислува да ja спакува Cortana, својот личен асистент, во апликација за iOS и Android, пренесува Reuters. Cortana дефинитивно ќе биде дел од сите идни Windows оперативни системи, и веќе е достапна како бета на Windows Phone. Но, Cortana беше гледана како конкурент на Siri на Apple, и гласовните команди на Google Now, кои се […]

Прочитај повеќе

BlackBerry се вклучи во трката на кој ќе направи подобар говорен асистент за паметни телефони. Новиот Passport паметен телефон за прв пат ќе доаѓа со BlackBerry Assistant, виртуелен говорен асистент налик на Siri кој ќе организира, информира и ќе ја зголеми продуктивноста. BlackBerry Assistant доаѓа со новиот оперативен систем BlackBerry 10.3, а по се ќе […]

Прочитај повеќе

HomeKit е решението на Apple со кое паметните уреди кои доаѓаат со приклучни апликации ќе бидат поедноставно поврзани. Компанијата сака да ги собере сите апликации на едно место, да го унифицира мрежниот протокол, безбедносните механизми и да овозможи нивна подлабока интеграција со iOS. Ова делумно треба да биде овозможено преку гласовниот асистент Siri кој ќе […]

Прочитај повеќе

Малите промени кои Apple ги направи пред наколку дена го вратија балансот на iOS. Оперативниот систем сега има нови анимации, има нов интерфејс за повици, подобар Siri, мали редизајнирани детали како болдирани букви на тастатурата, и можеби најважното, но не и најинтересното, работи многу побрзо. Тоа што е најинтересно е скриената опција за контрола на […]

Прочитај повеќе

Ferrari, Mercedes-Benz и Volvo се првите партнери на Apple во чии идни автомобили ќе биде вграден ребрендираниот iOS за автомобили, сега наречен Аpple CarPlay. Овој оперативен систем ќе служи како информативна табла, како радио и за поврзување на iPhone телефонит. Во CarPlay главната улога ја игра гласовниот асистент Siri кој ќе понуди побезбедна „минимална“ интеракција […]

Прочитај повеќе

Иако Microsoft со Windows Phone 8 направи исчекор во вистинска насока, сепак оперативниот систем има долг пат пред себе доколку Microsoft планира да се приклучи во трката со Android и iOS. Надградбата 8.1 за Windows Phone ќе донесе новитет, кој во конкурентните оперативни системи е присутен подолго време. Станува збор за гласовниот асистент Cortana. Cortana […]

Прочитај повеќе