По Hearthbleed и Shellshock се појави новa главоболка за безбедносните експерти. Истражувачите на Google открија безбедносен пропуст во веб-енкрипцијата кој би можел да им дозволи на хакерите преземање на имејл, банкарски сметки и слични профили. Името на овој нов пропуст е POODLE – Padding Oracle On Downgraded Legacy Encryption, а го открија Таи Дуонгм, Криштоф […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст во Chrome им овозможува на сајтовите да ги прислушуват разговорите на корисниците, забележа програмерот Тал Атер. Google потврди дека постои грешката, и иако рече дека нивните инженери ја поправиле грешката, засега надградбата не е стигната до корисниците бидејќи има проблеми со стандардизацијата. Кога корисникот ќе отиде на страна која го поддржува препознавањето на […]

Прочитај повеќе

Користејќи опрема која чини 3.000 долари и безбедносни пропусти во GPS, професорот Тод Хамфреј од Универзитетот на Тексас киднапираше 64 метри долга јахта во Средоземното Море. Целта на ова спектакуларна кражба беше да се истакнат опасностите од отворениот стандард на GPS. Киднапирањето на јахтата е изведено со испраќање на погрешни GPS сигнали со кои бродот […]

Прочитај повеќе

Германскиот криптограф Карстен Нол објави дека, по три години истражување, успеа да најде софтверски пропусти во SIM картичката која се користи на стотици милиони телефони. Г. Нол и неговиот тим од Security Research Labs тестираа над 1.000 SIM картички на кои најдоа безбедносен пропуст кој се активира со испраќање на тајна SMS порака, пишува Forbes. […]

Прочитај повеќе

Дури 99 отсто од Android таблет компјутерите и телефоните имаат безбедносен пропуст. Овaа ранливост на Android не е од сега, туку се провлекува од Android 1.6, вели Bluebox Security. Пропустот може да им дозволи на злонамерните напаѓачи да крадат податоци и дури да креираат ботнет. Ранливоста се темели на неправилности околу начинот на кој Android […]

Прочитај повеќе

Apple вели дека неодамна забележале најголем до сега напад врз Macintosh компјутерите на нивните вработени. Компјутерите биле инфицирани со малициозен код специјално наменет за Mac откако нивните вработени го посетиле форумот за софтверски алатки за iPhone, iphonedevsdk.com. Истиот метод кој злоупотребува ранливости во Јava плагинот за прелистувачи беше користен и за неодамнешни напади врз Facebook, […]

Прочитај повеќе

Пропуст во Microsoft Skype дозволува да се украде профил само со корисничка имејл адреса. Ова откритие беше постирано на руски форум пред два месеци, а потврдено од The Next Web кои не сакаа детално да го објаснат просецот на пробивање на провил бидејќи бил премногу лесен. Skype во меѓувреме ја изгаси страната за ресетирање на […]

Прочитај повеќе

Група истражувачи за безбедност, во обид да докажат безбедносен пропуст кај Skype, успеаа да креираат систем кој им овозможува да се идентификува IP адресата на било кој Skype корисник, без негово знаење, да се открие неговата локација, како и да се следат сите споделувања на документи кои доаѓаат од таа IP адреса. Преку овој безбедносен пропуст, […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 04.10.11> HTC во официјална изјава го потврди сериозниот безбедносен пропуст кој беше откриен кај Android телефоните. HTC во изјавата потврди дека нивните Android паметни телефони имаат безбедносен пропуст кој може да биде злоупотребен од трети страни. Во изјавата исто така се вели дека овој пропуст во најбрз можен рок ќе биде поправен. Според HTC, инсталираниот […]

Прочитај повеќе