Безбедносен пропуст на Steam апликацијата веќе 10 години им овозможува на напаѓачите преку Steam клиентот да преземат контрола врз компјутерот. Доба вест е дека најлошата верзија е веќе надмината. Steam од лани издаде закрпа со која овој проблем е надминат. Сепак безбедносен истражувач од компанијата Context вели дека системот сè уште има можност за злоупотреба. […]

Прочитај повеќе

Поради бавната реакција на сопствениците на веб станици базирани на Drupal напаѓачите го злоупотребуваат попустот. Креаторите на системот за менаџирање со содржина издадоа безбедносна закрпа уште во март, но засега надградбите доцнат. За проблемот да биде поголем, ако до пред објавувањето на пропустот немаше познат случај на злоупотреба на пропустот, еден месец и безбедносна закрпа […]

Прочитај повеќе

Едно време одамна, uTorrent важеше за еден од најдобрите програми за преземање на торенти. Се чини дека ова време е одамна поминато, а нови апликации се и повеќе од способни да го закопаат uTorrent. Сепак и покрај ова, uTorrent останува најкористен торент клиент. Веста дека алатката има безбедносен пропуст кој овозможува напаѓач: да изврши код; […]

Прочитај повеќе

Google објави нов безбедносен пропуст на Microsoft. Компанијата го открила пропустот во Edge во ноември и му остави на Microsoft 90 дена да го надмине пропустот. Сепак, дури и по две дополнителни недели компанијата нема безбедносна закрпа за Edge, па Google се одлучи да го објави пропустот, јави Neowin. Одбраната на компанијата од Редмонтон е […]

Прочитај повеќе

Intel, кој неодмна го изгуби приматот на најголем производител на чипови, е пред 32 тужби од корисници. Причините се неодамна објавените безбедносни пропусти Meltdown и Spectre. Компанијата неодамна предаде документ до US Securities and Exchange Commission, во кој пишува за 30 групни тужби. Секој од тужителите тврди дека е оштетен од акциите на Intel поврзани со […]

Прочитај повеќе

Една од најпопуларните алатки за онлајн комуникација, Skype, има голем безбедносен пропуст, пренесе ZDNet. Лоша вест е дека Microsoft веќе јави дека нема да може веднаш да го надмине проблемот, бидејќи истиот е системски и за надминување потребна е значителна промeна на кодот. Апликацијата има безбедносен пропуст кој му овозможува на напаѓачот да дојде до […]

Прочитај повеќе

Закрпата која Intel ја издаде за да го затвори пропустот за Spectre е полоша од самиот баг кој треба да го затвори. Поради ова Microsoft во целост ја исклучи закрпата која ја обезбеди Intel на Windows 10, пренесе Engadged. Претходнo и Intel ги советувашe производителите на компјутери да престанат со надградбите. Microsoft пак ја деактивираше […]

Прочитај повеќе

Авторот на Linux, Линус Торвалдс не одбираше зборови во својата критика кон Intel.  Тој зборуваше за безбедносниот пропуст Meltdown и безбедносните закрпи кои ги издава Intel, и ги нарече тотално ѓубре. Овие зборови се дел од јавен имејл ланец. „Буквално прават луди работи, работи кои воопшто немаат смисол“, вели г. Торвалдс за закрпите. „Некој овде […]

Прочитај повеќе

Минатата година Project Zero тимот на Google пронајде два безбедносни пропусти во процесорите. Пропустите се однесуваат на Intel, AMD и ARM процесорите изработени последните 20 години. Или најверојатно, сите паметни уреди кои ги поседуваме се подложни на овие пропусти. Пропустите се присутни кај сите оперативни системи: Linux, macOS и Windows. Според објавата, заедничко соопштение на […]

Прочитај повеќе

Сериозен безбедносен пропуст во дизајнот на процесорите на Intel е опасност за сите процесори од последните 10 години. Дали некој го искористил безбедносниот пропуст, досега е непознато. Засега нема нови податоци, но веќе е започнато со креирање на безбедносни закрпи, јави BBC. Она што е веќе објавено е дека пропустот овозможува пристап до заштитениот дел […]

Прочитај повеќе

Безбедносни пропусти во фирмверот на најголем дел од процесорите на Intel им овозможува на хакерите да преземат контрола врз компјутерот. Речиси сите компјутери со Intel Core процесор по 2015 година се подложни на напад од далечина. Поради ова Intel издаде јавно предупредување. Пропустот во ME го открија истражувачите на Positive Technologies, Максим Горјачи и Марк Ермолов. […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од Positive Technologies пронајдоа безбедносен пропуст од Intel Management Engine (IME). Станува збор за компонента на секој процесор по 2008 година. IME извршува различни задачи во текот на целата работа од бутирање до „sleep“. Од Intel тврдат дека процесот е неопходен за целосно отклучување на перформансите. Сепак, EFF сметаат дека оставање на заден влез е […]

Прочитај повеќе