Компјутерите можат да ви го одредат карактерот, и тоа подобро отколку најголем дел од вашите блиски пријатели. Истражувањето на Ву Јују, Михалел Косински и Дејвид Сидвел покажува дека единствено брачниот партнер може поточно да ви го предвиди карактерот, во споредба со компјутерот. Сите останати познаници најверојатно ве познаваат полошо од Facebook! Во студијата се земени […]

Прочитај повеќе

Дали ви здодеа постојано да ги гледате истите постови на вашиот Facebook ѕид, лажни слики и линкови кои ве носат на сосем различна содржина? Добра вест е што му здодеaа и на Facebook. Друштвената мрежа најави дека ќе воведе промена во начинот на промовирање и споделување на постовите. Отсега сите корисници кој споделуваат ист линк […]

Прочитај повеќе

Еден од митовите на Facebook е дека можете лесно да купите или со рекламирање да дојдете до стотици илјади фанови на кои ќе им го промовирате својот продукт и ќе си ја зголемите продажбата. Реалноста е сосема спротивна, бидејќи бара залагање околу промоцијата и започнување директна комуникација со фановите. Дерек Мулер од Veritasium направи експеримент […]

Прочитај повеќе

Сите ваши лајкови на фан страните на Facebook откриваат дел од вашата личност, тие ја откриваат вашата сексуалност, политичката определеност и дури и интелигенцијата, велат истражувачите од Универзитетот Кембриџ кои користеа алгоритам за да го предвидат идентитетот на корисниците на друштвената на мрежа. Истражувањето кое е објавено во журналот PNAS, е направено со 58.000 волутери […]

Прочитај повеќе

Корисниците на  Facebook биквално полудеа по двете сестрички кои имаат договор со татко им дека ќе добијат кученце доколку нивната фотографија добие 1.000.000 „лајкови“. Епа, по само 15 часа, постот на страната Тwogirlsandapuppy (две девојчиња и кученце) има 910.000 лајкови, додека истата профил слика има околу 1,8 милиони лајкови. Кученцето е најверојатно на пат. Можеби треба […]

Прочитај повеќе

Македонскиот член на 9gag.com, Горјан, испрати писмо до сајтот во вид на стрипче со чудните меми фаци, во кое побара помош од заедницата да му помогне да победи на натпревар на Canon Macedonia. <Надополнето> 9gag.com го тргна постот до Горјаn: „Ooooops! The post you’re looking for has been removed by Chuck Norris“.</надополнето> Кога Горјан го […]

Прочитај повеќе

Друштвената мрежа продолжува со освежувањето и подобрувањето на платформата, па така на  конференцијата Advertising Week ја претстави надградената алатка за аналитика на Facebook страниците. Алатката сега е збогатена со нови дополнителни метрики кои ќе им се допаднат на администраторите на страници. Најверојатно најважната метрика од понудените е метриката People Talking About која ќе им овозможи на администраторите […]

Прочитај повеќе