Кабелскиот оператор Телекабел најавува дека оваа година ќе започне да нуди и мобилна телефонија. Ова го објави основачот на компанијата, Роберт Димитров по повод 21 година од постоењето на Телекабел. Веста доаѓа од Facebook-профилот на основачот, кој потсети и на дел од претходните поважни настани за Телекабел. Телекабел започна како кабелски оператор, а со текот […]

Прочитај повеќе

Вториот и третиот најголеми македонски оператори, Vip и One, официјално ќе се спојат во доминантниот one.Vip од 1-ви октомври 2015 година. Потврдата на спојувањето кое беше најавено пред помалку од една година, беше одобрено од Комисија за заштита на конкуренцијата, и беше потврдено од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) која објави детали за што ќе […]

Прочитај повеќе

Македонските корисници иако се незадоволни, тие не поднесуваат поплаки и приговори до давателот на електронските услуги, ниту пак поднеле приговор до Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), се вели во февруарското истражување. Скоро 83 отсто од корисниците на фиксна и мобилна телефонија, како и интернет услуги, никогаш не поднеле приговор до провајдерите на услугите, односно скоро […]

Прочитај повеќе

По само три години од стартувањето во Македонија, Vip успеа да го претрка One во битката за мобилни претплатници и да стане вториот најголем оператор во земјава. Ова се открива во најновиот извештај за развој на пазарот во Q3 на Агенцијата за електронски комуникации. Според активните претплатници, вкупно 2.2 милиони (види статистика подолу), Vip оператор […]

Прочитај повеќе

По неколку месечните подготовки виртуелниот оператор WTI Macedonia се договори со One да ја користи нивната мрежа за давање на услуги од мобилната и фиксна телефонија. Иако претходно беше најавено дека WTI ќе стартува до крајот на годината, сепак виртуелниот оператор ќе започне да нуди услуги во 2012-та. „Услугите во мобилната телефонија ќе почнат во […]

Прочитај повеќе

Во однос на вкупната популација, само 40 од 100 лица користат интернет, се вели во извештајот „Одржлив развој, 2011“(.pdf,6MB) на Државниот завод за статистика. Ова е мала бројка на интернет корисници за таканареченото „информатичко општество“. Сепак во последниве пет години се забележува голем раст во користењето за интернет од луѓето на возраст од 15 до […]

Прочитај повеќе

Четвртиот фиксен и мобилен оператор WTI Macedonia, кој ќе функционира како виртуелен оператор користејќи ги мрежите на другите, ќе стартува со понудите и услугите сигурно до крајот на годината. Од WTI ни рекоа дека имаат точен датум, но таа информација не е јавна. Сепак рекоа дека ќе стартуваат многу бргу и сигурно до крајот на […]

Прочитај повеќе