Секое гласовно пребарување на Google пребарувачот е зачувано во аудио логовите на компанијата, вели Guardian. Станува збор за ОК Google пребарувањата, а сега можете и онлајн да ги преслушате вашите прашања. Објавувањата на гласовните пребарувања се дел од определбата на Google за поголема транспарентност која сега им прикажува на корисниците што компанијата знае за нив. Разгледувањето […]

Прочитај повеќе

Добри вести доаѓаат од лабораторијата на Microsoft каде истражувачи најдоа начин да ги стабилизираат снимките и да ги направат побрзи. Се работи за софтвер – First-person Hyperlapse – кој ја стабилизира снимката така што и додава нови фрејмови, според анализа на длабочината на полето. Hyperlapse на Microsoft е дизајниран за GoPro и другите спортски камери, […]

Прочитај повеќе

Фотографии, слики од мобилен, блогови, видеа, Facebook постови и избришани групи, Twitter… се што е друштвено и можно за споделување на Интернет се искористи за да се пренесе информацијата за протестите против полициската бруталност. И покрај традиционалните медиуми, дел од нив инертни, друштвените медиуми и граѓанското новинарство беа изворот за сурови, необработени информации за што се случува по улиците на Скопје и Битола.

Прочитај повеќе