Од неодамна, WhatApp апликацијата се поднови со исклучително корисна функција која ви дозволува да испраќате фотографии и видеа кои ќе исчезнат од четот откако ќе бидат отворени, односно видени од примателот. На овој начин, ваквата мултимедијална содржина нити може да биде сочувана нити препратена до некој друг. Барем не со стандардните методи. Имено, примателот и […]

Прочитај повеќе

Нетранспарентното користење на податоците на корисниците му донесе на WhatsApp казна од 225 милиони евра во Европа. Поради тоа што седиштето на Facebook е во Даблин казната ја изрече Ирската комисија за заштита на податоците. WhatsApp е казнет поради нарушување на Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR). Компанијата не успеала да ги извести корисниците […]

Прочитај повеќе

Без сомневање сите користиме текст пораки и сите некогаш сме се заборавиле и сме куцнале нешто што не е за јавност. Ова секако не е единствената причина поради која треба да ја заштитиме приватноста, но е сценарио кое никој не го посакува. Популарната платформа NordVPN неодамна објави листа на најчесто користени и најбезбедни апликации за […]

Прочитај повеќе

Се чини дека автономијата која ја имаа Instagram  и WhatsApp во Facebook е при крај. Друштвената мрежа наскоро ќе ги ребрендира Instagram и WhatsApp во Instagram from Facebook и WhatsApp from Facebook. Промената за Information кој прв ја сподели веста, ја потврдија извори од компанијата. Официјална потврда дојде од портпаролот на друштвената мрежа кој објасни […]

Прочитај повеќе

WhatsApp е корисна апликација за социјализација, но една работа долго време се провлекуваше како трн во окото за повеќе корисници. Тоа е желбата на вашите контакти да ве додадат во што е можно повеќе групи, без да ве прашаат дали сакате или имате интерес во таквото нешто. Од неодамна, WhatsApp овозможи услови за ставање крај […]

Прочитај повеќе

Кога се работи за дигитална комуникација, на располагање имате море од социјални мрежи и нивни соодветни чет алатки. Проблемот, ако можеме да кажеме така, е тоа што за секој сервис ви е потребна одделна алатка, особено доколку сакате да се дружите со повеќето чет услуги. Franz е алатка која ги обединува сите чет алатки и […]

Прочитај повеќе

Корисници на Reddit пронајдоа лажна и малициозна WhatsApp апликација на Google Play. По пријавите Google реагираше и развивачот го промени името и изгледот на апликацијата. Апликацијата е копија на оригиналот, а дури и името на развивачот е ископирано. Корисниците нема да забележат никаква разлика пред преземањето. Единствената разлика е празно место на крајот на „WhatsApp Inc.“, но […]

Прочитај повеќе

Европската Унија има проблем со однесувањето на WhatsApp и Facebook. Минатата година WhatsApp започна да ги споделува пoдоатоците на корисниците со Instagram, Messenger и остaнатите компании под Facebook. Проблемите започнаа откако Facebook го купи WhatsApp. Компаниите ветуваа дека нема да има промена во праксата кога приватноста на корисниците е во прашање, но се случи спротивното. Во август […]

Прочитај повеќе

Министерот за здравство Арбен Таравари сака на подиректен начин да го слушне гласот на граѓаните. Наместо на друштвените мрежи, граѓаните можат да контактираат со министерот преку WhatsApp и Viber на телефонскиот број 071 349 999. Со проектот #ЗдравоТаравари корисниците на медицински услуги ќе можат да се обратат директно до министерот,  а целта на проектот e […]

Прочитај повеќе

Најпрво Instagram, па Facebook Messenger, а сега и на WhatsApp. Најголемата друштвена мрежа на сите свои платформи го копира Snapchat. Мини-видеaта на WhatsApp се наречени Status и овозможуваат споделување на слики и гифови. Како и на оригиналот, содржината трае 24 часа и потоа се брише. Дополнително, Facebook започна со тестирање на нова функционалност „direct photos […]

Прочитај повеќе

Германските власти му забранија на Facebook да прибира податоци за корисниците преку WhatsApp. Комесарот за заштита на лични податоци и слобода на информации вели дека германските корисници не му дале дозвола на Facebook за собирање и обработка на нивните податоци. Заедно со оваа информација комесарот му испорача забрана на Facebook за собирање на податоци за граѓаните […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните сервиси за инстант комуникација, WhatsApp, најави дека ќе промени една пракса која ќе го оддели од конкуренцијата.  Наскоро на корисниците на сервисот ќе им бидат презентирани реклами. Ова сепак не е најголемиот проблем. Компанијата најавува дека започнува да ги споделува податоците со Facebook (потсетник: FB го купи WhatsApp во 2014-та), кој ќе ги користи […]

Прочитај повеќе