Без сомневање никој не може да го заборави денот кога прв пат се закачил онлајн. За нас секогаш ќе остане незаборавен звукот на гласниот 56k модем или спорото отварање на слики бидејќи беа „огромни“ еден мегабајт. Тоа беше во 90-тите, иако денес интернетот е апсолутно секојдневие бидејќи го има насекаде. Но, не и во Куба. […]

Прочитај повеќе

Во својот говор во Канзас Сити, во кој ја претстави ConnectHome иницијативата, претседателот на САД, Барак Обама, едноставно рече дека интернетот е неопходна алатка за секој, без врска во која земја се. Со тој говор, стартуваше и иницијативата со која ќе се донесе брз интернет пристап до домовите од посиромашните семејства. „Интернетот не е лукзус“, […]

Прочитај повеќе

Куба го дозволи првиот бесплатен WiFi интернет пристап на своја територија, станува збор за локација во Културниот центар на Хавана која веќе неколку недели им нуди бесплатен пристап до Интернет на своите постители, јави Washington Post. Не е изненадување што помладите генерации во Куба веднаш го „прогласија“ Културниот центар за култно место и се почесто […]

Прочитај повеќе

Интернет неутралноста во САД нема да биде доведена во прашање. Wired во ексклузивно интервју со претседавачот на Федералната комисија за комуникација (FCC), Том Вилер, дозна дека сите провајдери на интернет услуги ќе бидат редефинирани како „транспорт“ во Title II од Законот за телекомуникации на САД. „На моите колеги им ги предлагам најстрогите мерки за интернет […]

Прочитај повеќе

WiFi мрежи се забранети во Куба, но ова не спречи илјадници млади Кубанци да креираат сопствена скриена мрежа во која се поврзани илјадници компјутери во Хавана. Вака креираната мрежа, која во Куба е целосно нелегална, им овозможува на младите да разговараат со пријателите, да играат онлајн игри и да преземаат филмови, јави Associated Press. SNet […]

Прочитај повеќе

Евтин и достапен интернет треба да осново човеково право, вели креаторот на глобалната мрежа, Тим Бернерс-Ли. Иако звучи остварливо, сепак г. Бернерс-Ли забележува дека милијарди корисници се уште немаат пристап до Интернет. Всушност едвај половина од светската популација е онлајн, а дури 4,4 милијарди луѓе се без пристап до Интернет. „Време е да го препознаеме […]

Прочитај повеќе

Хасан Рухани, претседателот на Иран, ги повика свештените лица во оваа држава да бидат толерантни кога е во прашање Интеренет и новите технологии. Религиозните лидери во Иран сметаат дека Интернет и паметните телефони си неморални и шират грев. Ова е во спортивност со ставот на политичкото раководство на Иран кои сметаат дека е од исклучително […]

Прочитај повеќе

Google сака да ги поврзе досега неповрзаните региони со Интернет, и затоа ќе инвестира во 180 мали, ниско-орбитирачки сателити со голем капацитет, јави Wall Street Journal. Вредноста на проектот се проценува на една до три милијарди долари. Компанијата подолго време вработува персонал од компании кои работат на сателити, и веќе има околу 20-тина експерти. Засега […]

Прочитај повеќе

Главните причини зошто 38,5 отсто од македонските граѓани никогаш не пристапиле до интернет, ниту имаат пристап дома, се бидејќи не им е потребен и не знаат да го користат, додека други велат дека цената на интернет пакетите и опремата е прескапа. Сепак најновиот извештај на Државниот завод за статистика ни покажувадека како што напредува дигиталното […]

Прочитај повеќе

Секое исклучување на луѓето од Интернет или ограничување на пристапот до информациите онлајн ќе значи и прекршување на основните човекови права кои се заштитени со интернационално право, се вели во извештајот на Обединетите нации.

Прочитај повеќе