Wikipedia најавува нова содржина, WikiVIP ќе им овозможи на познатите и на значајните личности да го остават својот глас снимен за следните генерации. WikiVIP е всушност акроним за Wikipedia Voice Intro Project. Прв на проектот се приклучи англискиот актер Стивен Фрај кој додаде секвенца од својот глас на неговата Wikipedia страна. На проектот се приклучи […]

Прочитај повеќе

Германската Пиратска партија, основана во 2006 година, за прв пат во својата историја обезбеди пратенички места во берлинската регионална влада. „Пиратите“ освоија 8,9 проценти од гласовите, надминувајќи ги Слободните Демократи кои се дел од коалицијата на конзерватината партија на Ангела Меркел. Оваа победа претставува одлична основа за Пиратската партија да се кандидира и на национално […]

Прочитај повеќе