Балканските земји се договорија да ги намалат цените на роаминг услугите по примерот на Европската унија. Планот, како што извести директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Роберт Ордановски, е од крајот на јуни да почне да се намалуваат цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Но, засега не се […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави ново истражување на јавното мислење за електронските комуникации, со кое се анкетирани 1.100 испитаници. Испитувањето покажува дека 90,9 отсто од населението има мобилен телефон, но голем дел од нив не се задоволни од услугите. Според корисниците, квалитетот на услуги е намален во однос на лани, а најголемите критики се […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации помпезно, со промоција на која присуствувaа министри, декани и други официјални претставници, објави џебно издание на „Лексикон на електронски поими“. Џебното издание ќе има 20 странички и ќе биде бесплатно, поминете во АЕК и земете си. Тоа што е лошо е што ќе нема веб издание на истиот Лексикон, иако директорот […]

Прочитај повеќе

До 2013 година мобилните операторит ќе нудат 4G мобилни услуги, a од 19 септември пренесување на број ќе биде само за еден ден. Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) најави конкурс за добивање фрекфенција за 4G, што ќе овозможи супер брз интернет преку мобилен, до 1 Gbit/s. „Сакаме да бидеме технолошки развиена држава согласно со западноевропските. […]

Прочитај повеќе