Продажбата на PC е во надолна линија, и за жал нема никакви најави дека трендот ќе се промени. Но, дури и во овој лош пост-РС период има светли точки. Ова пред се се однесува на мини-РС компјутерите кои во последните години го освоија пазарот, објаснува Лиса Граф од Intel во интервју за Ars Technica за […]

Прочитај повеќе

Благодарение на рекордните продажби, 5 милиони Mac компјутери и 15 милиони iPad-и во четвртиот квартал на 2011-та година, Apple сега е најголемиот продавач на PC-ја во светот, вели фирмата за анализа Canalys. Аpple сега има најголем удел од 17 отсто на PC пазарот, пред HP кој има 12,6 отсто. Вкупно, пишува фирмата, во четвртиот квартал […]

Прочитај повеќе

Интересот за персоналните компјутери полека но сигурно опаѓа. Ова може да се види во најновиот извештај на истражувачката компанија Gartner, во кој стои дека продажбата на персоналните компјутери во Западна Европа во третиот квартал има опаднато за дури 11 отсто. Во третиот квартал испорачани се 14,8 милиони компјутери, што е за 11,4 отсто помалку од […]

Прочитај повеќе

Се чини дека се помоќните лаптопи и се поатрактивните таблет компјутери можат да го заменат персоналниот компјутер. Според компанијата за истражување на информатичката технологија Gartner, пратките на персонални компјутери во 2011 и 2012 ќе пораснат за 3,8 oтсто во 2011, и 10,9 отсто во 2012. Истата компанија претходно имаше предвидување во кое стоеше дека пратките […]

Прочитај повеќе