Педофили преку скриени Facebook групи разменуваат слики со детска порнографија. Тајноста им е овозможена преку опции за приватност на групите кои оневозможуваат некој однадвор да ги види сликите и останатата содржина. „Истрагата на BBC откри повеќе скриени групи креирани од луѓе со сексуален интерес за деца, вклучувајќи и некои администрирани од осудени педофили…“, вели BBC. […]

Прочитај повеќе

Facebook Groups е нова iOS и Android апликација од Creative Labs која е во целост посветена на разговорите кои се водат во рамките на Facebook групите. Апликацијата овозможува поедноставно споделување на содржини во групите во кои корисникот членува, а дополнително корисниците ќе можат да откријат и други групи кои се поврзани со некои од групите […]

Прочитај повеќе

МВР со помош од Facebook избришале неколку Facebook групи кои беа на некој начин поврзани со протестите против полициската бруталност, предизвикани од убиството на 22-годишниот Мартин Нешковски, кој беше претепан до смрт од пoлициски специјалец. Друштвените мрежи одиграа, и уште се, движечкиот фактор преку кој се организираат протестите против полициско насилство, па бришењето на ваквите групи токму од страна на МВР се сфаќа како обид протестите да се спречат.

Прочитај повеќе