Во две илјадита
и единаeста,
Се создаде Република,
Во виралните друштвени мрежи,
Twitter Република,
Прва на Балканот.
– oд Песна за Крушевската република.

Прочитај повеќе

Неколку корисници започнаа соработка во реално време користејќи го Google Docs со цел да се споделат идеи за банер против полициска бруталнос. Банерот ќе биде предложен да се постави на .мк сајтовите.

Прочитај повеќе

Во последнава недела се објавија над 3.800 твита и над 1.971 ретвитови, од над 572 твитерџии, и тоа без првите два дена откако се случи убиството на #martin. Комуникации.нет објави инфографик во кој ги сумираа вкупниот број на твитови, бројот по ден и час, која апликација е користена… Интересно, над 11.333 твитерџии и Facebook корисници […]

Прочитај повеќе

Протестите против полициска бруталност станаа тема на дискусија на катарската Al Jеzeera телевизијата, која е арапски еквивалент на западните модерни телевизии како CNN. „Протестантите веруваа дека дечкото е убиен од озогласената ‘Тигар’ единица. Властите на почеток велеa дека телото е најдено без повреди, а со денови владини медиуми одбиваа да го покријат убиството на Мартин. […]

Прочитај повеќе

Фотографии, слики од мобилен, блогови, видеа, Facebook постови и избришани групи, Twitter… се што е друштвено и можно за споделување на Интернет се искористи за да се пренесе информацијата за протестите против полициската бруталност. И покрај традиционалните медиуми, дел од нив инертни, друштвените медиуми и граѓанското новинарство беа изворот за сурови, необработени информации за што се случува по улиците на Скопје и Битола.

Прочитај повеќе

МВР со помош од Facebook избришале неколку Facebook групи кои беа на некој начин поврзани со протестите против полициската бруталност, предизвикани од убиството на 22-годишниот Мартин Нешковски, кој беше претепан до смрт од пoлициски специјалец. Друштвените мрежи одиграа, и уште се, движечкиот фактор преку кој се организираат протестите против полициско насилство, па бришењето на ваквите групи токму од страна на МВР се сфаќа како обид протестите да се спречат.

Прочитај повеќе