Ова е ПР соопштение на ИАБ Македонија. IAB Македонија е здружение за интерактивно огласување, посветено на развивањето и унапредувањето на дигиталното огласување во Македонија. Здружението е формирано од страна на повеќе дигитални и маркетинг агенции во Македонија. Здружението за интерактивно огласување IAB Македонија,  по повод објавувањето на новата верзија на прелистувачот Google Chrome, која ќе содржи […]

Прочитај повеќе

Прелистувачот кој доаѓа со Windows 10, Microsoft Edge наскоро ќе биде достапен со екстензии. Поточно екстензиите се веќе достапни, но само за учесниците во Insider програмата. Наскоро би требало да бидат достапни за сите. Една од првите екстензии кои ќе бидат достапни ќе бидат AdBlock Plus, а креаторите на екстензијата веќе потврдија дека ќе биде […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот Net.hr има нов интересен начин да се справи со блокирањето на рекламите. За корисниците кои користат AdBlock, популарниот портал ќе им ги блокира сликите. Сликите се заменети со соопштение кое потсетува дека и новинарите мора од нешто да живеат, и бараат со исклучување на блокирањето да се поддржи хрватското новинарство. Во споредба со остатокот […]

Прочитај повеќе

Opera е првиот десктоп прелистувач кој доаѓа со вградено блокирање на реклами. Прелистувачот се одлучи на ваков потег бидејќи бројот на корисници кои користат AdBlocker е навистина голем. Google Chrome, Firefox и останатите прелистувачи подолго време дозволуваат инсталација на екстензии за блокирање на реклами, но Opera прави драматичен потег со тоа што ја интегрира функционалноста […]

Прочитај повеќе

По најавата на Apple дека ќе интегрира AdBlock на Safari, нaјверојатно требаше да очекуваме дека истото ќе го направи и Samsung. Jужнокорејската компанија најави дека следната генерација на прелистувачот ќе доаѓа исто така со можност за интеграција на AdBlock. Потегот на Samsung можеби е добар, иако останува прашањето колку корисници го користат нивниот прелистувач и […]

Прочитај повеќе

Дарко и Митко ја стартуваат новата година со нова епизода од нивниот видео подкат #Комкаст во кој дискутираат куп интересни интернет теми, меѓу кои и дигиталниот маркетинг. Оваа шеснаесетта епизода се дискутираше за односот меѓу квалитетната содржина и рекламите, кои не може да функционираат едно без друго. Нудење добра содржина без да понудиш простор за […]

Прочитај повеќе

Најпопуларната платена апликација на AppStore минатата недела – Peace, по помалку од два дена е повлечена од нејзиниот креатор, Марко Армент. Станува збор за популарно наречен AdBlocker, а причина за ова е грижата на совест која ја почуствувал г-дин Армент, вели Verge. „Волкав успех со Peace не е во ред и не го очекував ова. […]

Прочитај повеќе