Холандскиот град Гемерт го доби првиот мост за велосипедисти за чија изработка е искористен 3д-принтер. Како материјал за печатење е искористен бетон. Мостот е направен од 800 слоја бетон и може да издржи тежина од 40 камиони, пренесе Guardian. Мостот е долг 8 метри и за негова изработка беа потребни 3 месеци. Мостот е тестиран […]

Прочитај повеќе

На помалку од една недела до изборите на граѓаните им е достапна нова алатка. Нерегуларности е алатка што треба да им помогне на граѓаните едноставно да пријавуваат различен вид на изборни нерегуларности, притисоци или проблеми. Сè ова е во функција на спроведување фер и слободни избори во  Република Македонија. Алатката го користи истиот систем Ushahidi […]

Прочитај повеќе

Дали во подалечна иднина некои поробусни беспилотни летала би можеле да се користат за градење? Научниците од ETH Zurich Flying Machine Arena мислат дека во иднина би можело да биде така, извести Robohub. Тимот од Цирих со помош на три дрона успеа успеа да креира висечки мост од јаже, кој подоцна беше тестиран од член […]

Прочитај повеќе