Open Homes е платформата на Airbnb која треба да им помогне на сите на кои им е потребна помош. „На почетокот на годината си зацртавме дека во следните 5 години ќе им помогнеме на нашите домаќини да им ги понудат домовите на 100.000 раселени лица. Зошто да не им го понудиме истото решение на сите кои […]

Прочитај повеќе

Директорите и основачите на речиси сите големи компании од Силициумската Долина го изразија својот револт против контраверзната одредба за имиграција на новиот претседател Трамп. Најголем дел од основачите и директорите јавно го објавија својот став преку соопштенија, а некои како Сергеј Брин од Alphabet својата поддршка ја покажаа и на протестите. Одлуката на претседателот Трамп […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот стартап MeshPoint е прогласен за „Најдобра хуманитарна технологија на годината“ на популарните европски стартап награди Europas 2016. MeshPoint се прослави пред една година кога нивните волонтери одеа на локации низ Хрватска по рутите по кои се движеа сириските бегалци. Волoнтерите носеа ранци на кои имаше Wi-Fi станица направена со 3Д испринтани делови, преку која […]

Прочитај повеќе

По новогодишниот инцидент и нападите врз повеќе девојки и жени, Германија се врти кон технологијата, во надеж дека ќе помогне за надминување на проблемите и полесна интеграција на бегалците. Властите се надеваат дека апликацијата „Ankommen“ ќе им помогне на азилантите за побрзо интегрирање во нивната нова држава. Апликацијата чии име во превод е „Добредојде“ треба […]

Прочитај повеќе

За да го реши проблемот со постојаниот говор на омраза кон граѓаните кои не се родени во земјата, Германија побара помош од Facebook, Google и Twitter. „Кога ќе биде помината границата на слобода на говор и ќе стане збор за криминални изјави, поттикнување на насилство, содржината мора да биде избришана од Интернет“, вели германскиот министер […]

Прочитај повеќе

Хрватски волонтери, дел од проектот „Отворена мрежа“ им помагаат на бегалците на уникатен начин. Волонтерите со мобилен хотспот на грбот им овозможуваат на бегалците да дојдат до информации за најблиските, кои понекогаш се поважни и од храната и водата. „Најголем дел од бегалците не слушнале за својата фамилија со денови. Не знаат каде се… Кога сме […]

Прочитај повеќе

Проблемот со бегалците не се намалува, а покрај волонтери потребни се и финансиски средства да се ублажи состојбата. Google се обидува да помогне, а за оваа цел компанијата додаде „Донирај“-копче на страната на пребарувачот, но дополнително за секој дониран долар, Google ќе донира уште еден, до остварување на целта, 11 милиони долари, однонсно 10 милиони […]

Прочитај повеќе

Бегалската криза и маките на бегалците се без сомневање најголемата вест овие последни месеци, со голем број на држави кои оваа недела постојано ги преиспитуваат своите ставови. Сепак и покрај односот на властите, тешко е да се предвиди однесувањето и мислењето на граѓаните, можеби еден од подобрите показатели за нивната загриженост е промената во навиките […]

Прочитај повеќе