Акцелераторот УКИМ за прв пат ќе биде домаќин на група од шестмина професори и седумдесеттина студенти запишани на мастер програма за бизнис и администрација од Универзитетот за применети науки и уметности од Луцерн во Швајцарија. Програмата за стекнување на нови знаења преку размена на искуства за македонските стартапи и студентските тимови од Швајцарија: “Booster week […]

Прочитај повеќе

Секое предавање за стартапи вклучува охрабрување дека неуспехот е дел од процесот на правење бизнис. Инвеститори кои што држат предавања велат дека попрво би вложиле во некој со просечна идеја и неуспешно искуство, отколку во некој со супер идеја и без искуство на пораз во бизнис светот. Падни седум пати, стани осум пати или слични […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Владата на Република Македонија ги додели грантовите на технолошките и иновативни компании. Грантовите се со вкупна вредност од 80 милиони денари и доаѓаат од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) Од овие средства 58 милиони денари се обезбедени од Владата, а останатите се инвестиција на Светска банка. Стартапите кои ги примија договорите […]

Прочитај повеќе

Инвеститори, стартапи, медиуми и co-working простори ќе го споделат своето искуство во градење на македонската стартап заедница на 10-ти февруари во Европскиот Info Center во Скопје. #SEW17 е замислен како настан за вмрежување на стартап заедницата со институциите, организациите и сите други ресурси кои можат да помогнат во промовирање и градење на компетитивни стартапи. Startup […]

Прочитај повеќе

Надополнето 4 февруари 10:26 Фондот за иновации и технолошки развој организира отворен ден за сите кои се заинтресирани за учество. Настанот се одржува на 06.02.2017 во контакт центарот на Фондот за иновации и технолошки развој на рекорд, од 09:00-16:00. Сите заинтересирани треба да се пријават на: https://www.facebook.com/events/1261905183845289/ Од 2015 до денес ФИТР инвестираше и поддржа […]

Прочитај повеќе

Aко сакате да имате свој стартап, и сакате да научите како по ѓаволите да направите успешен стартап во Македонија, тогаш треба да си закажете место за настанот организиран од Founder Institute Macedonia. Станува збор за нивен прв организиран настан, па агендата е да им се посака добредојде и социјализација на сите стартап ентузијасти. Ќе има […]

Прочитај повеќе

Просечниот македонски стартап основач има 31,2 години, знае да кодира и има мало бизнис знаење, има просечно шест вработени, и најчесто е само-финансиран. Всушност, од 18-те стартапи кои ги анкетиравме, 12 се само-финансирани и шест се дел од акцелераторска програма, вели Даринка Буровска, истражувач од Nottingham University Business School, во своето предавање во Impact Hub […]

Прочитај повеќе

Татјана Забасу дојде во Македонија во потрага по големи идеи кои ќе можат да го освојат светот. Таа е инвеститор од RSG Capital, и еден од партнерите основачи на South Central Ventures, менаџер на ENIF фондот кој располага со 40 милиони евра за инвестирање на иновативни компании од Балканот. Официјално фондот е веќе стартуван во […]

Прочитај повеќе

Шеснаесет македонски стартапи кои беа одбрани на првиот повик за кофинансирање ќе поделат 450.000 евра од Фондот за иновации и технолошки развој. Овие стартапи се покажаа подобри од 78-те стартапи кои аплицираа за парите од Владата, кои се позајмени од Светска Банка за цел да се креира фонд што ќе поттикне иновации и развој на […]

Прочитај повеќе