Класичните компјутери се приближуваат до својот лимит кога најсложените пресметки се во прашање. Поради ова најголемите компании со помош на квантна физика се обидуваат да дизајнираат нови побрзи компјутери. Не толку одамна Google објави дека успеале да постигнат квантна супериорност. Квантна супериорност е квалитет кој го поседуваат квантните компјутери да решаваат проблеми кои класичните компјутери не […]

Прочитај повеќе

Оваа недела Google и официјално објави дека успеале да го надминат прагот на квантна супериорност. Напредокот на квантните компјутери е далеку од некаква практична употреба, но се чини дека последниве неколку години сме сведоци на значајни исчекори. Квантни компјутери Сите сме сведоци на предностите кои доаѓаат со класичните компјутери. Сепак за решавање на навистина сложени […]

Прочитај повеќе

На 23 октомври, Google официјално потврди дека за прв пат во историјата е постигната квантна супериорност. Група истражувачи од  Google тврди дека за една специфична задача успеале да постигнат квантна супериорност. Резултатите од тестовите се објавени во Nature, а научниците веќе го споредуваат со летот на браќата Рајт. Експериментот е од пред еден месец и […]

Прочитај повеќе

Бројот на компании кои работат на квантни компјутери последниве неколку години е се поголем. IBM, Google, Microsoft, Nvidia се дел од компаниите кои работат на квантни компјутери. Талиа Гершон од IBM зборува за проблемите кои ќе можат да се решат со квантните компјутери.

Прочитај повеќе

Microsoft работи на нов програмски јазик наменет за квантните компјутери. Квантните компјутери функционираат поинаку од традиционалните компјутери. За разлика од традиционалните компјутери каде информацијата може да биде 0 или 1, кај квантните комјутери има уште една вредност суперпозиција на 0 и 1. Засега програмирањето за квантни компјутери баш и не е работа за софтверски инженери. Креирањето […]

Прочитај повеќе

Само неколку години ќе бидат доволни за квантните компјутери на IBM и Google да се преселат од лабораториите на пазарот, прогнозираат експерти од двете компании. Двете компании се во трка за кој ќе го понуди првиот квантен компјутер, пишува Tom’s Hardware. Google и IBM веќе имаат квантни компјутери кои се 9-qubit и 5-qubit. Ова не […]

Прочитај повеќе

Во хаклабот КИКА, отворена и слободна зона за споделување знаење за машини, електроника, слободен софтвер и слободна култура, е закажано ново интересно предавање закажано за четврток, 10-ти септември, со почеток во 19:00 часот. Поканета е Симона Самарџиска, која според хаклабот е „најдобриот човек на планетата“, но истовремено и експерт за квантни компјутери кој докторираше во […]

Прочитај повеќе