Поминаа три години откако Microsoft како компанија вредеше повеќе од Google. Сега компаниите повторно си ги променија местата и Microsoft  е трета компанија по вредност, зад Apple и Amazon. Вредноста на Microsoft е 759,71 милијарди долари, а вредноста на Alphabet 745,95 милијарди долари. Двете компании во минатото често се менуваа, но откако Google се реструктуираше […]

Прочитај повеќе

Ерик Шмит најверојатно не е првото име кое ви паѓа на ум кога ќе ви текне на Google. Сепак, заедно со Лери Пејџ и Сергеј Брин е еден главните ликови во Google, сега Alphabet. Г. Шмит e претседател на бордот на компанијата од 2011 година, но во Google е од 2001. „Од 2001 година, Ерик […]

Прочитај повеќе

Од што и како заработуваат петте најголеми технолошки  компании во светот? Најверојатно одговорот на ова прашање ви е познат. Изворот на приходи за дел од овие компании доаѓа од слични сектори: продажба на хардвер, реклами и сервиси и слично. Visual Capitalist го претстави ова во одличен инфографик.   Највредната компанија Apple, најмногу заработува од продажбата на […]

Прочитај повеќе

Со новата компанија XXVI, завршува реорганизацијата на Google. Компанијата го започна овој процес пред две години кога Google се подели на повеќе компании, а раководството беше Alphabet. Новата и последна XXVI ќе биде холдинг. Со новата компанија Google конечно ќе може да ги раздели сите компании. Сега со поделбата на акциите под нова независна компанија, ќе […]

Прочитај повеќе

Новиот оддел за автономни возила на Alphabet, Waymo покрена тужба против Uber. Причината за тужбата е технологијата во стартапот за автономни камиони Otto. Стартапот сега е дел од Uber, а Google го обвини основачот дека користи технологија развиена од оваа компанија. „Неодамна добивме неочекуван имејл. Еден од нашите добавувачи на LiDAR компоненти изгледа ненамерно ни […]

Прочитај повеќе

Honda е во преговори со Alphabet (поранешен Google Inc.) за имплементација на технологија за автономни возила која е развиена од страна на инжинерите на Google Alphabet. Alphabet неодамна од одделот за развој на паметни возила креираше посебна компанија – Waymo. Токму ова беше една од шпекулациите за можни извори на заработка на Waymo: лиценцирање на […]

Прочитај повеќе

Автономните автомобили ќе го напуштат Google. Холдинг компанијата Alphabet ќе ги извади автомобилите од портфолиото на Google и ќе креира нова компанија Waymo LLC. Со ова автономните возила стануваат посебен бизнис, а компанијата наскоро можеби и ќе започне со посериозно производство, јави Wall Street Journal. Директор на Waymo ќе биде Џон Кафик кој и досега […]

Прочитај повеќе

Со креирањето на Alphabet, Nest Labs стана посебна компанија, но сега ова ќе се промени и Nest Labs се враќа во Google. Причина за враќањето е крирањето на единствена платформа за Интернет на нештата, велат извори за Fortune. Во новата група влегува и тимот кој работи на Google Home. Лидер на тимот е Хироши Локхајмер. […]

Прочитај повеќе

Речиси да не дознавме ништо повеќе за изгасениот Project Glass, освен дека на девелоперите им беше проблем да креираат апликации за уредот со проширена реалност. Но, Google, поточно Alphabet по ново, се поготвува за следната верзија на уредот. Project Aura е продолжение на очилата за проширена реалност за кој од компанијата се надеваат дека ќе […]

Прочитај повеќе

Веста дека Google станува Alphabet можеби го изненади ИТ светот кој не очекуваше такви драматични промени во една од најуспешните компании. Но, реорганизацијата сега звучи логично и интересна бидејќи ќе му дозволи на Google, oдносно на новиот ентитет Alphabet да внесе откачени проекти на пазарот – од очила со проширена реалност до автономни автомобили и […]

Прочитај повеќе

Стартапот зад сервисот Oyster, апликацијата која беше нарекувана Netflix за книги, по две години за жал повеќе не постои. Од компанијата сè уште веруваат дека паметните телефони ќе ги заменат книгите барем за следната декада, а нивната мисија останува да ги спојат читателите и новните омилени книги, но ова ќе мора да го прават од […]

Прочитај повеќе

Google и официјално ја креираше првата компанија под Alphabet, и тоа ќе биде медицинската компанија за леќи – Life Sciences. Ова не е никакво изненадување со оглед на тоа дека Лери Пејџ најави дека со креирањето на Alphabet ќе се форсираат иновативни проекти. Креирањето на новата компанија, овојпат го објави Сергеј Брин на Google Plus […]

Прочитај повеќе