Наједноставниот тест за брзина на интернет, Fast од Netflix, е одличен ако сте на десктоп. Досега корисниците од мобилните платформи мораа да ја користат веб-апликацијата. Но не за долго, Netflix претстави мобилна верзија на Fast, и тоа за iOS и Android. Ова значи дека корисниците сега треба единствено да ја отворат апликацијата, и веднаш ќе може […]

Прочитај повеќе

Бесплатниот сервис за видео на Hulu повеќе не постои, интернет телевизијата сега е дел од Yahoo View, а целата програма која ја имаше Hulu, ќе биде достапна единствено со претплата. Бесплатниот дел од програмата,  беше дел од идејата на Hulu која требаше да биде реклама за останатите програми на платформата. Новата телевизија Yahoo View како и самиот Yahoo! […]

Прочитај повеќе

Креаторот на Star Trek, студиото CBS, објави дека имаат договор за емитување на новите епизоди со Netflix. Серијата ќе биде емитувана истовремено во 188 држави, сите во кои Netflix има дозвола за емитување, во кои е вклучена и Македонија. За целиот свет серијата ќе биде достапна ексклузивно на Netflix, а единствен исклучок се Канада и САД, […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот филм Ti mene nosiš е првиот филм од регионот кој е достапен на Netflix, и кој ќе биде дистрибуиран до потенцијална публика од 75 милиони гледачи. Филмот е дело на режисерката Ивона Јука и продуцентката Анита Јука, кои ја споделија одличната вест со Netokracija. „Ti mene nosiš е презентиран на Netflix European Film Market […]

Прочитај повеќе

Европската Унија ќе им нареди на дигиталните платформи како Netflix да вклучат повеќе европска содржина. Платформата не само што ќе мора да обезбеди 20 отсто европска содржина, туку и ќе мора да инвестира во нејзиното создавање. „Сакаме онлајн платформите за креирање на аудиовизуелна содржина да бидат двигател во дигиталната економија“, вели Ендрус Ансип, заменик претседател […]

Прочитај повеќе

Netflix претстави нов и наједноставен „speed test“ досега. Tреба само да го отворите Fast.com, и да ја видите вашата интернет брзина. Сервисот е интересна алатка која одлично се користи на мобилен телефон, и без сомневање е еден вид провокација на Netflix кон провајдерите кои ја ограничуваат брзината на нивните видеа. Во оваа насока е и советот до […]

Прочитај повеќе

Државите членки на Европската Унија се договорија на задоволство на Европјаните. Предлогот предвидува дека државните граници повеќе нема да бидат пречка за дигиталните содржини во Европа. Освен за Netflix услугата важи и за останатите слични сервиси како, Sky TV Now, ProSiebenSat, MaxDome… кои ќе им дозволат на корисниците да имаат пристап до иста соджина без […]

Прочитај повеќе

Netflix, а не интернет провајдерите, го намалуваат квалитетот на содржините, откри компанијата. Сепак ова се однесува единствено на мобилните мрежи, а од интернет телевизијата велат дека го намалуваат квалитетот на стримот за нивните корисници да не плаќаат огромни сметки. „Гледањето на два часа HD-видео e 6 GB сообраќај, ова е цел месечен сообраќај вклучен во […]

Прочитај повеќе

Netflix има неочекуван конкурент – лондонскиот Mubi ќе се обиде да ги претрка големите студија и прв да го освои кинескиот пазар. Но, она што го прави Mubi сериозен играч на пазарот е одличната селекција на филмови кои се бираат од едитори, и евтината претплата од 5 долари, што е значително пониска од сите конкуренти. […]

Прочитај повеќе

Благодарение на глобалното стартување на Netflix, за нешто помалку од две недели видео сервисот ја надмина бројката од 75 милиони претплатници. Дополнително, приходите од 1,8 милијарди долари и заработката од 43 милиони долари ги придвижија акциите на сервисот. Сепак вистинскиот импакт од глобалното проширување ќе се види во следното тромесечје, првото од 2016 година. Netflix […]

Прочитај повеќе

Иако Netflix прави некакви напори за забранa на одредени содржини по региони поради лиценците, сепак корисниците можеа со неколку лесни екстензии и трикови да ги заoбиколат тие ограничувања и да стигнат со содржината која ја сакаат. Но, сега Netflix најавува преземање на посериозни мерки за одржување на своите обврски. Според Дејвид Фулгар од Netflix, компанијата […]

Прочитај повеќе

Netflix на почетокот на годината овозможи пристап до сервисот во целиот свет, со исклучок на четири држави: Кина, Северна Кореја, Крим и Сирија. Најверојатно веќе знаете дека сервисот е достапен и во Македонија, а со оглед дека Netflix стои и зад петте најпопуларни ТВ серии, ова се навистина одлични вести. Но, еден од предизвиците пред […]

Прочитај повеќе