БИРН Македонија објави Android апликација за својот истражувачки проект „Скопје 2014 под лупа“. Проектот на БИРН ги користи отворените податоци за да ги мапира сите објекти кои беа изградени како дел од реконструкцијата на Скопје, која ја знаеме како Скопје 2014. „Скопје 2014 под лупа“ е прв пример на македонско статистичко новинарство кое сега може […]

Прочитај повеќе

„Скопје 2014 под лупа“ не е по строга дефиниција проект со отворени податоци, туку е интерактивна мапа која ги следи потрошените пари за грандиозната реконструкција на Скопје, креирана од тим на искусни новинари од БИРН кои осум месеци собираа стотици печатени документи преку Законот за слободен пристап до информации. Но, сепак е фантастичен пример, можеби […]

Прочитај повеќе