Американците во 2014 година правеле по 10,3 милијарди фотографии секој месец, покажува истражување на Shutterfly , што јасно покажува дека благодарение на паметните телефони доживуваме хиперпродукција на фотографска содржина. Но, ова и не е толку добро колку што изгледа. Земете било кои од фотографиите од пред 10 години, речиси за секоја од нив ќе се […]

Прочитај повеќе

Timeful е нова апликација за iOS, наскоро и за Android, која користи бихејвиорални истражувања за да ви ги научи навиките и да ви го организира денот. Апликацијата, креирана од истражувачи од универзитетите Stanford и Duke, е микс од календар и to-do листа која, покрај обврските што си ги внесувате сами, ви предлага и нови „корисни“ […]

Прочитај повеќе

Колку сме нарцисоидни? Одговорот на ова прашање може да го добиеме од времето кое го поминуваме на друштвените мрежи. Според инфографикот на PsychologyDegree.net, друштвените мрежи не само што ни одзимаат најмногу време, туку нѐ менува и како мислиме за себе си. Корисниците една од пет минути ги поминуваат на друштвените мрежи како Twitter и Facebook. […]

Прочитај повеќе

Angry Birds се најпопуларната мобилна игра со над 300 милиони симнувања. Играта има три платени и бесплатна верзии кои се играат 200 милиони минути дневно, а Rovio, компанијата зад играта, се проценува дека вреди 1 милијарда долари. Уште еден интересен факт, играчите искористиле над 100 милијарди виртуелни гневни птици, што е исто колку бројот на […]

Прочитај повеќе