Едвај пред неколку години Amazon излезе со патент во кој за првпат спомнаа достава со дронови. Сега не само што технологијата е во фаза во која може да се употребува, туку и доставата со дрон полека престанува да биде вест. Исклучок секако се првите достави со дрон во регионот, а минатиот месец првата поштенска пратка […]

Прочитај повеќе

Тестирањето на дронови во САД стана малку поедноставно. Претседателот Доналд Трамп олесни дел од правилата за тестирање на летала. Промените ќе овозможат партнерства помеѓу градовите и компаниите кои управуваат со дронови. Ова ќе овозможи користење на леталата на пилот проекти и тестови. Дополнително, условите ќе важат за градовите каде се тестира, а не како досега, […]

Прочитај повеќе

Кинеската продавница JD.com започна да испорачува со дронови во руралните делови на Кина. Иако Amazon и Google подолго време ги тестираат леталата, сепак кинеската компанија стана првата компанија која испорачува со дронови. JD.com испораките ги започнува во околината на градот Сукиан. Градот е лоциран во источниот дел на Кина, во рурална област каде испораките со […]

Прочитај повеќе

Google планира во 2017-та година да лансира флота на беспилотни летала кои ќе доставуваат производи. Името на иницијативата на Google (сега Alphabet) е Project Wing, и иако беше претставен уште пред две години, сега првпат беше откриен датумот кога ќе бидат дроновите ставени во функција. Освен името и идејата засега нема детали за пакетите кои […]

Прочитај повеќе

Федералната агенција за авиосообраќај FAA направи исклучок во својата забрана за беспилотни летала и му дозволи на Flirtey да направи три достави до клинички центар во Вирџинија. Тестовите на приватната компанија беа набљудувани и од тим на NASA, а болничкиот тим кој учествуваше е дел од тим на лекари и волонтери кои работат во рурални […]

Прочитај повеќе