За голем дел од луѓето во 80-те првиот допир со компјутерите беше Commodore C64. Повозрасните секако ќе се потсетат или на првите чекори во програмирањето или на некои од легендарните игри.

Прочитај повеќе

Секогаш е интересно кога ќе видиме како некој уред што го сметаме за антиквитет, сè уште се користи. Автомеханичар од Гдањск во Полска веќе 25 години користи Commodore 64 за секојдневните потреби на продавницата. „Овој Commodore 64 компјутер се користи за балансирање на преносот во возилата. Компјутерот работи без престан 25 години, а преживеа и […]

Прочитај повеќе

Ah, Commodore, компјутерот кој направи многу за ИТ светот и кој го пропадна во 1994-та година. Но, сега дваесет години подоцна брендот се враќа и тоа со паметен телефон – PET. Брендот беше купен од италијанските претприемачи кои веруваат дека можат да профитираат од носталгијата по култниот бренд. PET, именувам според компјутер од 1982-ра година, […]

Прочитај повеќе