Безбедносната компанија Zerodium понуди награда од 1.5 милиони американски долари за хакерот кој ќе успее да пронајде пропуст во iOS 10.  Новиот оперативен систем за iPhone, засега е без откриен пропуст. Причината за ова можеби е што оперативниот систем излезе пред едвај неколку недели. Zerodium бара „zero-day“ пропуст кој ќе им овозможи на корисниците далечински […]

Прочитај повеќе

Американската агенција за безбедност NSA, која е вмешана во неверојатен скандал дека ги следи сите интернет комуникации како што беше откриено од доверливите документи, доставени од Едвард Сноуден; одговори на критиките дека агенцијата не ги пријавува безбедносните пропусти што ги наоѓа преку своите програми за шпионирање. NSA вели дека во 90 отсто од случаите ги […]

Прочитај повеќе

Oткриен е нов zero-day пропуст во Mac кој може сериозно да ја загрози репутацијата на Apple како производители на непробојни продукти. Малициозниот софтвер Thunderstrike 2 може да го инфицира биосот на Mac, и да остане заглавен таму бидејќу не може да биде исчистен ни со флешување на оперативниот систем, а ниту со промена на хардискот, […]

Прочитај повеќе

Се чини дека инсталирањето на Adobe Flash Player на вашиот компјутер е како да им отворате врата на злонамерните корисници за поедноставно да стигнат до вашите податоци. Веста доаѓа од неодмнешнот хак на контравезната италијанска компанија Hacking Team во кој се споделени 400GB податоци. Податоците кои ги сподели Wikileaks покажуваат дека софтверот на Hacking Team, […]

Прочитај повеќе