По Google, Uber, Honda, Nissan и куп други компании и стартапи, последната компанија која започнува да тестира автономни возила е Lyft. Стартапот првите тестови ги започнува во Бостон во соработка со nuTonomy. Секако, законот сè уште ги обврзува компаниите да имаат возач кој ќе може да ја преземе контролата. Поради ова и возилата на Lyft […]

Прочитај повеќе

Uber и Lyft се двете компании кои отворија огромен потенцијал на пазарот на автономни возила, дури и доколку корисниците нема да ги купуваат. Lyft склопи договор со General Motors вреден 500 милиони долари за развој на on-demand мрежа за возила, а Uber веќе има договор за купување на првите 500.000 автономни автомобили од Tesla Motors. […]

Прочитај повеќе

Ford e единаесетата компанија која ќе започне тестови на своите автономни автомобили на патиштата во Калифорнија. Компанијата очекува роботските автомобили да возат по патишата за пет години од сега, иако првите автономни автомобили на Ford ќе се појават уште во 2016 година. Компанијата веќе поднесе барање за тестови, но програмата за тестирање на автономни возила […]

Прочитај повеќе

Google, Volvo и Mercedes ќе ја прифатат одговорноста за незгодите кои ќе бидат предизвикани од нивните автономни возила. Ова најверојатно ќе биде задоволителен одговор за сите кои си го поставиле прашањето „Чија е вината доколку автономно возило предизвика сообраќајна незгода?“. Одлуката на трите компании до судот во Вашингтон ја пренесе Хакан Самуелсон од Volvo. „САД […]

Прочитај повеќе

Raspberry Pi и ласерче кое е достапно за сите, идентично со оне за привезоци за клучеви, се доволни за автономните роботски-автомобили да се збунат, јави Spectrum IEEE. „Ласерскиот систем кои чини илјадници долари, Lidar, а од кој зависат речиси сите автономни возила може да биде хакнат со помош на опрема која чини 60 долари, вели […]

Прочитај повеќе

Германскиот производител на возила, Daimler, поднесе барање до германската агенција за сообраќај за дозвола за тестирање на своите автономни камиони на патиштата во Германија. Досега компанијата ги тестираше своите камиони во Невада, според законите кои важат за сите возила во САД засега и покрај тоа што возилото го управува компјутер, мора да биде присутен и […]

Прочитај повеќе

Автономните возила на Google повторно се дел од сообраќајна незгода и повторно се одговорни луѓето-возачи на другите возила, објави Google. Компанијата во месечниот извештај за јуни вели дека во јуни возилата биле дел од две сообраќајни незгоди едната на 4 јуни, а другата на 18 јуни. Тоа се вкупно 13 сообраќајни несреќи во кои е […]

Прочитај повеќе