На крајот на минатата недела се случи големо поместување во светот на преносните компјутер. Alphabet го купи Fitbit и компанијата станува дел од Google. Цената која Alphabet ја плати за еден од лидерите во овој сектор е 2,1 милијарди долари. Овој потег ќе му помогне на Google во развојот на неколку сегменти. Секако главно е […]

Прочитај повеќе

Откако завршија најголемите презентации на производителите на хардвер, влеговме во период кој има нешто помалку вести барем кога уреди се во прашање. Секако ова не значи дека нема никакви нови презентации или нови уреди. Еве дел од хардверот кој можевме да го видиме оваа недела. Apple AirPods Pro Без специјална најава Apple оваа недела престави […]

Прочитај повеќе

Со одлична продажба во 2018 година Apple успеа да ги убеди корисниците дека нема подобар паметен часовник од нивниот. На Apple Watch сега отпаѓаат половината од сите продадени паметни часовници, јави Apple Insider. Речиси веднаш по излегувањето часовникот беше еден од најпродаваните, но сега за првпат зафаќа 50% од сите продадени часовници. Сепак најголем пораст […]

Прочитај повеќе

Презентацијата на Apple Watch наликуваше многу повеќе на презентација на фитнес алка, отколку на паметен часовник. Ова не беше случај со претходната верзија, кога Apple се обидуваше да пронајде куп различни примени за часовникот. Причината за ова можеби е пазарот кој го губи интересот за паметни часовници. Интересот за фитнес додатоци е зголемен, покажува анализата […]

Прочитај повеќе

Apple успеа да испорача 11,6 милиони часовници минатата година, но не успеа да ги надмине Fitbit и Xiaomi кои се поуспешни кога се паметните преносни уреди во прашање. Лани вкупно се испорачани 78 милиони преносни уреди, се вели во извештај на аналитичарите IDC. Она што е можеби и поинтересно е дека три од првите пет […]

Прочитај повеќе

Alta е најновата фитнес алка од Fitbit, која сепак не е наменета за фитнес фанатиците, туку за обичните корисници. Најверојатно токму поради ова, за разлика од останатите паметни алки на Fitbit, Alta е дизајнирана поубаво и поедноставно. Цената на Alta e 130 долари, а уредот е веќе достапен во претпродажба. Алката може да брои чекори […]

Прочитај повеќе

Паметни телефони, автомобили, беспилотни летала, интернет на нештата, виртуелна и проширена реалност, паметни телевизори… ова се само мал дел од уредите кои се презентираа на CES 2016 во Лас Вегас. За разлика од минатата година кога во фокусот беа 3Д принтерите, овој пат CES беше преплавен со интернет на нештата идеи, уреди поврзани преку интернет, […]

Прочитај повеќе

Часовникот на Apple се продава полошо од очекувањата, па компанијата ја намали својата прогноза за продадени 11 милиони часовници на 10,5 милиони. Половина милиони часовници и не е проголема бројка, но намалувањето во 2015 година, значи и намалување и во следната година, па аналитичарите предвидуваат понатамошен пад на прогнозираните продожби што кажува дека Apple Watch […]

Прочитај повеќе