Girls in Tech – Macedonia најавува работилница за тоа како девојките можат да направат кариера во ИТ индустријата, која ќе се одржи следниот викенд, на 19 март, во просториите на Impact Hub Skopje. Настанот е наменет за младите девојки кои размислуваат за својата професионална кариера. Настанот треба да им помогне на посетителите преку планирање, само-евалуација […]

Прочитај повеќе

Можеби Македонија заостанува во еден куп работи зад западните земји и понапредните соседи на Балканот, но успева да прави едно нешто – има добар напредок во половиот баланс во ИКТ индустријата, иако треба уште многу работа, охрабрување и рушење на стереотипи. „Македонската ИТ сцена сè уште е далеку од воспоставување на полов баланс, што пак […]

Прочитај повеќе

Girls in Tech Macedonia, глобалната организација која сака да ги мотивира девојките поактивно да се вклучат во ИТ индустријата, најави дека влезе во соработка со Silicon Valley Internship Programme (SVIP) со што ќе им овозможи на девојки-членки на организацијата да одат на платени пракси во компании сместени во Силициумската долина. Станува збор за работни позиции […]

Прочитај повеќе

Girls In Tech Macedonia организира настан, закажан за петок 6-ти ноември, на кој ги поканува сите заинтересирани да се вклучат во дискусија за половата еднаквост во ИТ индустријата. Непрофитната глобална организација чија цел е да поттикне што повеќе девојки да се вклучат во ИТ индустријата и претприемаштвото, ја покани претседателката на Madi Group, Мади Шарма, […]

Прочитај повеќе

Интернационалната организација за поддршка на ИТ девојките, која од неодамна има и огранок во Македонија, Girls in Tech, го најави новиот стартап натпревар Lady Pitch Night кој ќе се одржи во Париз. Повикани се сите девојки-основачи од цела Европа да аплицираат за шанса да го претстават својот стартап пред познати претприемачи и основачи. Може да […]

Прочитај повеќе

Girls in Tech Macedonia е нова локална организација, дел од глобална мрежа, која сака да мотивира повеќе девојки и жени да се вклучат во ИТ индустријата. Се повеќе жени играат клучни улоги во големи ИТ гиганти и мали стартапи, иако до успех мора да стигнат со поголем напор бидејќи се во индустрија каде традиционално доминираат […]

Прочитај повеќе