Скопјани наскоро ќе можат да се возат со електричен автобус. Автобусот е произведен од израелската компанија Chariot Motors и ќе вози на линијата „15“. Возилото може да превезува 85 патници, а пробниот период ќе трае шест месеци. Автобусот ќе биде дел од јавниот превоз и ќе вози како и останатите автобуси на оваа линија. Постројките […]

Прочитај повеќе

Градоначалникот на Тирана, Ерион Валиај, најви дека на есен почнуваат со тестови на електрични автобуси. Албанија е една од најчистите држави во Евроапа, а најголем дел од електричната енергија се произведува во хидро-цетрали, вели Digital Spoiler. So excited to announce that Tirana will be testing Electric Buses in its routes by this fall. A new era for […]

Прочитај повеќе

Заштитниот знак на Лондон без која ниту една туристичка посета на главниот град не би била комплетна, црвениот двокатен автобус, наскоро би можел да стане „позелен“. Градот најави дека во октомври, започнува тестови со електрични автобуси, кои во иднина ќе ги заменат традиционалните автобуси на нафта. Електричните автобуси се произведени од кинеската компанија BYD и […]

Прочитај повеќе