Роботот Pepper кој може да ги прочита емоциите на луѓето, сега научи и да си игра. Станува збор за едноставна игра со топче во која роботот треба топчето кое е врзано да го заврти и да ја погоди чашата. На почеток изгледаше дека Pepper залудно се обидува, но по стотина обиди ситуациајта се промени и […]

Прочитај повеќе

Компанијата која оваа недела го купи ARM, SoftBank и јапонскиот автомобилски гигант, Honda, работат на паметен автомобил кој ќе може да зборува со своите корисници. Компаниите работат на технологија која ќе ја препознава емотивната состојба на возачот и ќе може да го охрабри или да му понуди совет, јави Reuters. „Замислете роботите со својата супер-интелигенција […]

Прочитај повеќе

Pepper, роботот кој може да ги разбере емоциите на луѓето, успеа да најде работа во две болници во Белгија, јави BBC. За почеток неговата употребливост ќе биде тестирана во CHR Citadelle болницата во Лиеж, и во AZ Damiaan болницата во Остенд. Везијата на роботот која се користи во болниците не е иста со онаа за домашна употреба, и поради […]

Прочитај повеќе

Првиот „емотивен“ робот Pepper имаше неверојатна продажба – се распродаде за само неколку минути во Јапонија. Роботот беше достапен во ограничена количина од 1.000 примероци по цена од 1.600 долари и дополнителни 200 долари за месечно за податоци и осигурување, јави CNN. Но, високата цена не ги спречи фановите веднаш да ги купат сите примероци […]

Прочитај повеќе