Дел од игрите ќе мора да пронајдат нов начин за заработка. Судот од Белгија пресуди дека во гејминг индустријата нема простор за платена награда по случаен избор. Поточно, судот е убеден дека кутиите може да се сметаат за игра на среќа, и ќе ги забрани. Дополнително, судот е сериозен во својата намера да ја запре […]

Прочитај повеќе

Pepper, роботот кој може да ги разбере емоциите на луѓето, успеа да најде работа во две болници во Белгија, јави BBC. За почеток неговата употребливост ќе биде тестирана во CHR Citadelle болницата во Лиеж, и во AZ Damiaan болницата во Остенд. Везијата на роботот која се користи во болниците не е иста со онаа за домашна употреба, и поради […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе ја обжали одлуката на Белгискиот комесар за заштита на лични податоци, но во исто време и ќе одговори на барањето да не ги следи корисниците со веб колачиња. Белгиските власти велат дека Facebook преку копчињата за Share и Like, поставени на разни сајтови, ги следи и корисниците кои немаат профил или не се […]

Прочитај повеќе

Освен Франција, по терористичките напади во Париз најмногу беше загрозена и Белгија бидејќи се испостави дека групата терористи потекнуваат од Моленбек, предградие на Брисел. Во потрага по нивните соработници и поради страв, белгиските власти воведоа полициски час, започнаа да делат совети за ограничено движење и опасноста од терористички напади. Но, наместо да бидат исплашени, жителите […]

Прочитај повеќе

Белгиска комисија за приватност започна судски спор против Facebook, обвинувајќи ја мрежата дека не се грижи доволно за приватноста на корисниците. Можноста за следење на корисниците преку Share и Like копчињата е главната причина за судскиот спор. Share и Like копчињата кои се вгнездени во речиси сите популарни сајтови и овозможува следење на корисниците дури […]

Прочитај повеќе