Технологијата понекогаш овозможува креирање на нови уреди и искуства, но понекогаш помага на веќе постечките уреди кои ги користиме секојдневно. Ова е случај со стартапот Nebia кој ја искористи технологијата за креирање на нов  модерен туш. Тушот помага за заштеда на водата, а веќе на почетокот доби поддршка од Тим Кук и Ерик Шмит. Разликата […]

Прочитај повеќе

Македонските развивачи на друштвени игри, Final Frontier Games имаат нова успешна Kickstarter кампања. Во моментов кампањата е активна едвај неколку часа, а поддржувачите помогнаа прагот да се надмине речиси два пати. Досега играта ја поддржаа 739 купувачи. Rise to Nobility: Beyond е експанзија за огромниот успех Rise to Nobility. Оваа игра е еден од најуспешните проекти […]

Прочитај повеќе

Ако не сте ги поминале последните неколку години без да читате вести, тогаш најверојатно знаете дека македонските дизајнерите на друштвени игри се супер успешни. Сè започна со Small Star Empire пред неколку години. Потоа следеа останатите kickstarter-кампањи за друштвени игри кои веќе се излезени или со нетрпение ги очекуваме. Small Star Empire наскоро ќе добие […]

Прочитај повеќе

Ако некој од Македонија ги познава crowdfund платформите, тоа мора да се Final Frontier Games. Нивната нова игра Robhin Hood and the Merry Men успешно ја започна kickstarter кампањата. Во моментив играта е поддржана од 1788 луѓе, а досега се собрани над 129.129долари. Интересот можеби и не е изненадување со оглед на тоа дека играта беше […]

Прочитај повеќе

Македонскиот издавач на игри на табла Archona Games денес започнува со Kickstarter кампања за својата втора игра. Galactic Warlords: Battle for Dominion веќе беше на Kickstarter, но во последен момент од Archona одлучија да ја прекинат камањата и да ја надградат играта. Еден од новитетите е додавање на можноста за играње со еден играч, а новата верзија […]

Прочитај повеќе

Aumi Mini е минијатурна паметна светилка која може да се вклучи во секој USB-адаптер. Светилката може да се користи како ноќно светло, светло за нотификации или за промена на атмосфера. Бојата и начинот на светење се менуваат со паметна апликација, преку Wi-Fi. Aumi Mini во моментов е во Kickstarter кампања. Цената на уредот е околу 20 долари.

Прочитај повеќе

Felik e апарат и играчка за домашните миленичиња која треба да им помогне на мачината и кучињата да остаант во „форма“. За разлика од сите слични уреди, овој е базиран на вештачка интелигенција. Може да ги отчита движењата на миленичињата и соодветно да го поместува ласерчето кое го бркаат. Уредот е на Kickstarter и досега […]

Прочитај повеќе

CareerLaunch организира настан на кој Ивана Крстевска од Final Frontier Games ќе зборува за „crowdfunding“. Таа е дел од најуспешниот Kickstarter проект од Македонија, присуството е речиси задолжително за сите кои размислуваат за ваква кампања. Бројот на кампањи кои успеале да соберат над 100.ооо долари не е преголем; па ова ќе биде одлична можност за […]

Прочитај повеќе

„Sous vide“ е начин на готвење на храната, со кој јадењето се вакумира и се остава да се готви во вода. На овој начин, храната не впива дополнително вода; температурата на водата е иста насекаде, па храната се вари рамномерно. Трикот е во постојано одржување на температурата на водата на посакуваното ниво; благодарение на технологијата […]

Прочитај повеќе

Војкан Крстевски, Тони Тошевски, Ивана Станковска и Маја Матовска треба да се гордеат со својата игра на табла Cavern Tavern, илустрирана од Михајло Димитриевски – Тхе Мичо. Речиси 2.000 фанови полудеа по играта и ја купија во краудфандинг претподажба на Kickstarter. Aко играта го сруши македонскиот краудфандинг рекорд за само неколку дена, со завршување на кампањата […]

Прочитај повеќе

Pebble, паметниот часовник кој излезе од Kickstarter, не само што е еден од првите паметни часовници, туку долго време успешно и се спротивставува на помоќната конкуренција со иновативни продукти. Креаторите на Pebble постојано го подобруваат часовникот, и за разлика од другите паметни часовници кои се обидуваат да прават куп работи, Pebble е фокусиран на неколку […]

Прочитај повеќе

Kickstarter ја блокираше кампањата на Skarp за ласерски жилет и покрај тоа што успеа да собере околу 4 милиони долари од поддржувачите, на кои сега ќе им бидат вратени средствата. Причината за блокирањето е што Skartp нема физички прототип кој за Kickstarter е еден од неопходните услови. По повлекувањето Skarp се префрли на Indiegogo, средствата […]

Прочитај повеќе