Без сомневање веќе сте прочитале дел од дезинформациите кои се споделуваат за коронавирусот и неговото распространување. Ако се чудите од каде олку лажни податоци, се чини дека Македонија заедно со Филипини се центри од кои се помага или барем се помагаше споделувањето на лажни вести за епидемијата. Минатата недела Facebook ја отстрани страницата на Natural […]

Прочитај повеќе

Податоците кои ги сподели Freedom House покажуваат дека владите во 18 држави самите ширеле дезинформации на друштвените мрежи. Цел на дезинформирањето во дел од овие случаи е влијание врз граѓаните. За оваа цел не се бираат средства. Државите користат сè, од платени коментатори до ботови. Главна вест оваа година можеби е евентуалното руско влијание на […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа излезе со податок дека објавите од руските профили стасале до 126 милиони Американци. Компаниите претходно објавуваа бројки, пред се како суми кои биле плаќани за реклами. Тогаш не изгледаше дека би можеле сериозно да влијаат на изборите. Facebook објави дека за рекламите се платени 100.000 долари, тоа и не изгледаше премногу. Сепак бројката […]

Прочитај повеќе

Facebook откри руска политичка кампања чија цел е поделба. Околу 100.000 долари се потрошени на 3.000 реклами. Пораките се спонзорирани во период од јуни 2015, до мај 2017 година.  Друштвената мрежа дополни дека нема доказ дека изборите биле дел од оваа кампања. Дури четвртина од спонзорираните постови таргетираат одредена територија, а останатите се на цела […]

Прочитај повеќе

Лажни вести за експлозија на фабрики за хемикалии и природен гас во Колумбија, епидемија на ебола во Атланта, убиство на афроамериканка од полицијата се дело на Internet Research Agency, вели New York Times. Теориите дека властите користат трол фарми за пропаганда ги потврди Људмила Савчук, или руска верзија на Едвард Сноуден. Тој открива дека постои […]

Прочитај повеќе